De provincie Groningen heeft een forse gebiedsontwikkeling op het oog voor Groningen Airport Eelde. Middels een economische impuls van 8,2 miljoen dient de luchthaven en het omliggende gebied een impuls te krijgen. Aan het begin van dit jaar bleek dat de luchthaven, onder andere door concurrentie van Schiphol Lelystad Airport, verliesgevend was.
Na inschakeling van een onderzoeksbureau heeft de provincie Groningen besloten om te investeren in de ontwikkeling van een Energielandgoed, de logistieke Hub Flora Holland, de verbetering van de kwaliteit van de vestigingslocatie, herbestemming van het provinciaal monument voormalige Rijksluchtvaartschool en de inrichting van een Living Lab. Het college van gedeputeerde staten heeft dit vastgesteld in het investeringskader gebiedsontwikkeling Groningen Airport Eelde 2016-2020. Het investeringskader wordt ter besluitvorming aan provinciale staten voorgelegd. De provincie Groningen is samen met Drenthe en de gemeenten Groningen, Assen en Tynaarlo aandeelhouder van de Groningen Airport Eelde.
Collegeprogramma
Er wordt dus niet zozeer geïnvesteerd in de luchthaven zelf, als wel geprobeerd om de economische bedrijvigheid in de regio te stimuleren, waardoor de luchthaven meer gebruikt zal worden. ‘Een van de speerpunten uit het collegeprogramma is het geven van een economische impuls aan Drenthe en het terugdringen van de werkloosheid met toekomstbestendige banen en vernieuwend ondernemerschap. Dit doen we samen met onze partners. Met deze investering wil het college een investering van rond de 50 miljoen euro realiseren. Het versterken van de vestigingsfactoren stimuleert nieuwe bedrijvigheid in de luchthavenomgeving en leidt tot meer werkgelegenheid in de regio’, aldus gedeputeerde Cees Bijl.
Energielandgoed
Het concept Energielandgoed zal bestaan uit een zonneakker, biomassateelt, kleinschalige tuin- en energiebouw, een recreatieve route en experimenten op het gebied van energie-infrastructuur en –netwerkbeheer. Door te investeren in herbestemming, energie en bereikbaar krijgen de werklocaties in de luchthavenomgeving een opwaardering. Dit sluit aan bij het provinciale beleid voor herbestemming van cultureel erfgoed, de Drentse Energieagenda en het provinciaal verkeers- en vervoersbeleid. Het Living Lab is in 2015 opgestart in samenwerking met de gemeente Tynaarlo en de Hanzehogeschool Groningen. Het Living Lab werkt onderzoeksvragen vanuit kennisinstellingen, overheden en marktpartijen uit tot toepasbare concepten.