Grootste windturbines ter wereld op Veluwe of Oostvaardersplaatsen

Grootste windturbines ter wereld op de Veluwe of bij de Oostvaardersplaatsen

De Oostvaardersplassen en de Veluwe zijn geschikt om er reusachtige windmolens te plaatsen. Geodan, gespecialiseerd in de ontwikkeling van ‘slimme’ kaarten, onderzocht welke plekken in Nederland zich goed lenen voor de realisatie van alternatieve energievoorzieningen, bijvoorbeeld voor grote windmolens als de Haliade-X.

Of deze windturbines er ook komen, hangt af van de politieke en maatschappelijke wil

Business Developer Energietransitie Ilco Slikker van Geodan: “De Oostvaardersplassen en de Veluwe zijn geschikte plaatsen voor de bouw van een Haliade-X. Een natuurgebied heeft voordelen, want er zijn weinig tot geen obstakels in de buurt, zoals (water)wegen en risicovolle gasleidingen. Ook is het ver verwijderd van woningen en kwetsbare gebouwen. En vind je er geen luchthavens in de buurt. Kortom: alle veiligheidscriteria worden er gehaald.”

De wenselijkheid voor het daadwerkelijk creëren van dergelijke windmolens in de Oostvaardersplassen en op de Veluwe is een politieke en maatschappelijke discussie die stakeholders moeten voeren, ziet Slikker. “Om als Nederland de duurzaamheidsdoelstellingen uit het klimaatakkoord van Parijs te bereiken, is een afweging nodig: willen we duurzame energie of stilte in natuurgebieden?”

Het zou niet voor het eerst zijn als in een natuurgebied windmolens komen. Bijvoorbeeld in het Robbenoordbos in de kop van Noord-Holland is daar al sprake van.

Klimaatakkoord

Nederland heeft zich gecommitteerd aan de duurzaamheidsdoelstellingen in het klimaatakkoord. Het belangrijkste doel is de CO2-uitstoot in 2030 met 49 procent verminderen ten opzichte van 1990. Friso de Zeeuw, emeritus hoogleraar aan de TU Delft, denkt dat deze ambitie niet realiseerbaar is: “In dat geval moeten we Nederland voor een kwart volbouwen met windmolens en zonneparken. Dat is natuurlijk onmogelijk. En dan laten we de miljarden kostende, benodigde ondergrondse modernisering van onze infrastructuur nog buiten beschouwing. We moeten naar alternatieven zoeken”, aldus De Zeeuw.

Kansrijke locaties

Op basis van uiteenlopende criteria heeft Geodan voor heel Nederland onderzocht waar goed en waar juist geen alternatieve energiebronnen als windmolen- en zonneparken gerealiseerd zouden kunnen worden. De resultaten van het dataonderzoek zijn verwerkt in een interactieve kaart op het online platform The Meridian

Grootste windturbines ter wereld op Veluwe of Oostvaardersplaatsen.

Advertisment ad adsense adlogger