De gemeente Rotterdam heeft besloten het tijdelijk beheer van verschillende grote panden in het centrum onder te brengen bij leegstandsbeheer en heeft daarbij gekozen voor FMT vastgoedbeheer. Het gaat om panden aan de Schiekade, de Delftsestraat en het Delftseplein, in Rotterdam Central District.
Op dit moment bieden de panden onderdak aan zo’n 100 ondernemers, voornamelijk werkzaam in de creatieve sector, die hier onder de noemer ‘tijdelijke kantoorruimte’ verblijven. Bij de deal tussen de gemeente en FMT worden de afspraken met de huidige huurders overgenomen, zodat de bedrijven hun werkzaamheden kunnen voortzetten, zo bericht FMT. Dit gebeurt voor het Schiekadeblok in samenspraak met architectenbureau ZUS, dat sinds jaar en dag werkt aan revitalisatie van de buurt vanuit het Schieblock.
Nieuwe impuls
Zo nam ZUS het initiatief voor de inmiddels gerealiseerde loopbrug door het centrum van Rotterdam, en voor één van de eerste grote dakakkers van Nederland, gelegen op het dak van het Schieblock, onderdeel van het Schiekadeblok. Voor de overige panden aan de Delfstestraat en Delftseplein heeft FMT een opdracht vanuit de gemeente tot vulling van de leegstand aldaar en wordt gezocht naar (creatieve) ondernemers. Het gebied is de laatste jaren uitgegroeid tot een creatief ondernemerscentrum in Rotterdam, 200 meter verwijderd van het centraal station. Het is de ondernemers gelukt om min of meer via bottom-up de leegstaande panden nieuw leven in te blazen, en aansluitend daarop de wijk een nieuwe impuls te geven. Bas de Wit, projectleider FMT: “Door de tijdelijke exploitatie is het gebied weer tot leven gekomen en biedt het zowel startende ondernemers als meer gevestigde bedrijven een ideaal onderkomen. De mix van de verschillende disciplines maken het een nieuwe Rotterdamse broedplaats.”
Tijdelijk gebruik
De ruimtes in de kantoorpanden aan de Delftsestraat en het Delftseplein worden door FMT aangeboden op basis van een bruikleenovereenkomst. Dit betekent dat ondernemers gebruik maken van de ruimtes tegen een vergoeding die sterk onder de marktprijzen ligt. Wel geldt een opzegtermijn van 28 dagen. De overeenkomst tussen de gemeente en de leegstandsbeheerder volgt een half jaar nadat de gemeente volledig eigenaar van het vastgoed en de grond werd. Dit gebeurde doordat investeerders, die sinds de vastgoedcrisis met de panden in hun maag zaten, hun handen van de gebouwen aftrokken. Volgens het persbericht van FMT zal “opnieuw onderzocht worden hoe dit deel van het Rotterdam Central District op de lange termijn ontwikkeld gaat worden binnen de (herijkte) gebiedsvisie. De centrale ligging en de mix van wonen, werken, reizen en ontspannen, maken van het Rotterdam Central District een aantrekkelijk gebied met veel kansen voor nieuwe ontwikkelingen.”