De klimaatadaptieve Stadstuin Van Hasselt is de winnaar van de Lighthouse Award 2021. Onder het motto ‘We can stand the rain!’ is de inzenders dit jaar gevraagd naar slimme ideeën voor een watervaste gebouwde omgeving.
“De klimaatadaptieve Stadstuin van Hasselt in Roosendaal is onlosmakelijk verbonden met zijn omgeving”
De jury vindt Stadstuin Van Hasselt een prachtig voorbeeld van klimaatadaptiviteit: “De wijze waarop hier een saai parkeerterrein wordt getransformeerd tot een boeiende waterbergende stadstuin is enorm inspirerend. Deze stadstuin is zo onlosmakelijk verbonden met zijn omgeving dat je er niet omheen kunt.” De Lighthouse Award 2021 is op 10 september uitgereikt tijdens de Jaardag van de Lighthouse Club Nederland op het HEMbrugterrein in Zaanstad.
Parkeerplaatsen maken plaats
Except Integrated Sustainability, de gemeente Roosendaal en Ingenieursbureau RHDHV namen de Lighthouse Award 2021 in ontvangst. “Stadstuin Van Hasselt brengt groen terug in het centrum van Roosendaal. Het is uniek in Nederland dat er parkeerplaatsen verdwijnen om plaats te maken voor groene ruimte”, aldus de trotse winnaars. “We hopen dat dit voorbeeld wordt gevolgd door veel meer gemeentes in Nederland. Zo creëren we een watervast én prettiger stedelijk gebied.”
Publieke functie en wateropslag
Midden in de tuin is het Beekdal de ruggengraat van het park. Deze waterweg is het laagste punt en een waterreservoir voor de omgeving. De beplanting in de stadstuin is speciaal geselecteerd om water vast te houden. De tuin heeft ook een publieke functie. Hij wordt gebruikt voor buitenlessen over natuur, stadsecologie en klimaat en voor culturele programma’s van de schouwburg en het museum in de buurt. Met het herstel van het stadsgroen keert ook een knooppunt terug in de lokale infrastructuur, dat verschillende spraakmakende ruimtes met elkaar verbindt.
Voorbeeldfunctie
“Het toont lef en ambitie om een parkeerterrein om te bouwen tot stadstuin”, verklaart de jury haar keuze. “De hoogteverschillen in de tuin verbeteren niet alleen de mogelijkheid tot regenwateropvang, ze creëren ook een prachtig landschap in stedelijk gebied. We kunnen allerlei retentiemiddelen bedenken, maar alleen als het tot zichtbare schoonheid en verbetering van de leefomgeving leidt, wordt het begrepen en geaccepteerd.”
Stadstuin Van Hasselt wordt in het najaar van 2021 gerealiseerd. “Het plan is zeer concreet en heeft een grote voorbeeldfunctie. Dit kan en moet op veel meer plekken voor een gebouwde omgeving die wateroverlast voorkomt, verdroging vermindert en prettiger is om in te verblijven.”
Genomineerden
Naast Stadstuin Van Hasselt zijn twee andere projecten genomineerd voor de Lighthouse Award 2021: Flat 1 en Resilience by Design MRA.
Flat 1 is een appartementengebouw in ’s-Hertogenbosch voor sociale huur met een retentiedak waarop ook ruimte is voor intensieve vegetatie. Een creatieve en gedurfde keuze, omdat het dak niet alleen toegankelijk is voor bewoners, maar zelfs samen met hen wordt ontworpen.
Resilience by Design beantwoordt de vraag hoe klimaatadaptatie een ‘normaal’ onderdeel wordt van investeringen in gebiedsontwikkeling in de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Met haar schaalgrootte en tijdshorizon tot 2100 zorgt dit brede perspectief voor grote inzichten.
Jury Lighthouse Award 2021
De vakjury bestaande uit Liesbeth van der Pol, Olaf Lukkassen, Stefan Kuk en Ronald Huikeshoven beoordeelden de inzendingen onder leiding van juryvoorzitter Boudewijn de Bont op impact, creativiteit, voorbeeldfunctie, haalbaar- en schaalbaarheid en natuurlijk op aansluiting bij het thema ‘we can stand the rain!’.
Lighthouse Award
Ieder jaar reikt de Lighthouse Club de Lighthouse Award uit. Met een actueel thema stimuleren ze het maatschappelijke gesprek. Ze vragen de inzenders creatief en gedurfd te zijn, zodat het niet alleen tot een goede maatschappelijke discussie leidt, maar ook anderen inspireert. De Award krijgt aandacht in de volle breedte van de sector en de winnaar ontvangt €10.000.