Loden waterleidingen in Haagse woningen

Loden waterleidingen in Haagse woningen

Begin december ontvangen ruim 145.000 Haagse inwoners en verhuurders van een woning van vóór 1960 een brief van de gemeente Den Haag. Doel van de brief is hen bewust te maken van de risico’s van loden leidingen in de woning.

Wethouder Martijn Balster: ‘Afdwingen kan ik het niet’

Te veel lood in drinkwater is niet gezond, vooral bij jonge kinderen en zwangere vrouwen zijn er gezondheidsrisico’s. Daarom is het belangrijk dat bewoners zo spoedig mogelijk controleren of er nog loden leidingen in hun woningen aanwezig zijn, aldus Wethouder Martijn Balster van Wonen, Wijken en Welzijn in Den Haag.

Bewoners en verhuurders

In nieuwe woningen wordt sinds 1960 geen loden leidingen meer gebruikt. In woningen van voor 1960 komen soms nog wel loden waterleidingen voor. Hoewel de gemeente eigenaren en verhuurders niet kan dwingen maatregelen te nemen vindt de gemeente het van om ze informeren over de kans op loden leidingen in hun woning. Zij worden dringend geadviseerd deze te (laten) verwijderen. Ondanks een dringende oproep van de G5 aan de minister is er nog steeds geen landelijk verbod op loden drinkwaterleidingen in bestaande woningen.

Lees ook: Actieve aanpak loden leidingen

Stappenplan

Den Haag schrijft bewoners en verhuurders via een brief aan. Bij de brieven is een gevisualiseerd stappenplan toegevoegd, om duidelijk te maken welke acties eigenaren en bewoners zelf kunnen ondernemen om te controleren of er loden leidingen aanwezig zijn. Omdat een deel van de bewoners en verhuurders anderstalig is, bevat de brief een oproep in verschillende talen om de website te bezoeken. Ook linkt een QR-code naar deze website, waar de informatie in meerdere talen is opgenomen.

Verleden

Wethouder Balster: “Loden drinkwaterleidingen moeten wat mij betreft zo snel mogelijk tot het verleden behoren. Afdwingen kan ik het niet, maar met onze campagne hopen we iedereen die het aangaat te bereiken en bewust te maken. Hopelijk leidt dat er snel toe dat niemand zich meer zorgen hoeft te maken over de mogelijke aanwezigheid van lood in het drinkwater.”

Meer informatie is te vinden op de site van de gemeente Den Haag

Advertisment ad adsense adlogger