In november organiseert de gemeente Rotterdam voor de vijfde keer de Maand van de Onderwereld. Deskundigen vertellen deze maand tijdens veel unieke (gratis) activiteiten over de ondergrond en de ondergrondse uitdagingen waarvoor de stad staat
23 november spreekt Diederik Samson op een gratis toegankelijk congres over energietransitie
Deuren gaan open die normaal gesloten zijn. Maak een stadswandeling door het Rotterdam van de Middeleeuwen. Bezoek de grootste basculekelder van Europa. Zie met eigen ogen wat er met het afvalwater van een half miljoen Rotterdammers en bedrijven onder de grond gebeurt. Praat mee over energietransitie. Of daal af naar het diepste punt van het ventilatiegebouw en luister naar de verhalen over de 75 jaar oude Maastunnel.
De ondergrond draagt de toekomst
De ondergrond bewaart een schat aan informatie over de ontstaansgeschiedenis van onze stad. Maar er liggen ook kilometers riolering, (metro)buizen, kabels en leidingen. Met het steeds intensievere gebruik van de bovengrondse ruimte, wordt de ondergrondse ruimte ook steeds meer benut.
Denk aan glasvezel voor de groeiende behoefte naar meer en sneller internet, leidingen voor stadsverwarming en warmte-koudeopslag en waterbergingen voor de opvang van regenwater. De ondergrond biedt kansen bij de realisering van de ambities op het gebied van stedelijke vernieuwing, groen, water, energie, klimaatbestendigheid en citymarketing. De ondergrond draagt dus de toekomst. Zonder ondergrond geen bovenwereld.
Van begraven en cremeren tot energietransitie
Op 23 november spreekt Diederik Samsom als voorzitter van de klimaattafel Gebouwde Omgeving over energietransitie tijdens een congres voor vakspecialisten en andere belangstellenden. Daartussen en daarna wemelt het van leuke excursies, bijeenkomsten en lezingen.
Volledige programma
Het volledige programma, met tijden en plaatsen, is te vinden op De Maand van de Onderwereld. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk.