Stadswarmtenet voor 2.200 huishoudens in Zaanstad

Stadswarmtenet voor 2.200 huishoudens in Zaanstad

Zaanstad wil in 2040 klimaatneutraal zijn. De eerste stap is de aanleg van een open stadswarmtenet voor 2.200 huishoudens.

“Er worden voor het stadswarmtenet geen bomen gekapt als brandstof”

Een duurzame biomassacentrale zorgt voor warmte. Maar om pieken in de warmtevraag op te vangen en tijdens hele koude periodes is een back-up nodig. Daar is Bosch Thermotechniek voor ingeschakeld. In Zaanstad zetten de twee hulpwarmtecentrales elk twee Bosch UT-M ketels in van 2.100 kW met een lage stikstofuitstoot.

Resthout uit Nederland

In Zaandam fungeert een biomassacentrale als primaire duurzame warmtebron. Deze ‘stadskachel’ draait op het hergebruik van resthout. Er worden gecertificeerde houtsnippers gebruikt afkomstig uit onderhoud aan Nederlandse bossen, parken en tuinen. Voor de warmtevoorziening worden er geen bomen gekapt, het gaat puur om hergebruik van resthout.

Voor de distributie van de duurzaam opgewekte warmte is een drie kilometer lang leidingnetwerk gelegd. In totaal worden op den duur 2.200 woningen verwarmd via het nieuwe stadswarmtenet. ENGIE is de eerste warmteleverancier en verantwoordelijk voor de engineering, de constructie, het beheer en de exploitatie van twee hulpwarmtecentrales.

Direct opschakelen

In twee hulpwarmtecentrales staan in totaal vier Bosch UT-M ketels 24/7 stand-by. Ze vormen de back-up van het stadswarmtenet tijdens pieken in de warmtevraag, tijdens strenge winterdagen en bij onverhoopte storingen. Dat is nodig, omdat een biomassacentrale een stabiele hoeveelheid warmte kan leveren, maar niet in staat is direct en snel op te schakelen om extra warmte te leveren.

Hoogste NOx-normen

Tijdens de aanleg van Stadswarmtenet Zaanstad laaide de stikstofdiscussie in Nederland op. De engineering van de installatie was in dit opzicht een uitdaging. Vanwege de zeer beperkte ruimte in de bestaande gebouwen in combinatie met het relatief grote benodigde vermogen én zo laag mogelijke NOx-emissies.

In de regel geldt: hoe groter de ketel, hoe hoger de emissies. De combinatie van de Bosch UT-M ketel (2.100 kW) en een Weishaupt premixbrander met een uitzonderlijk hoog vermogen van 2.300 kW zorgt voor uitzonderlijk lage NOx-emissies. Daarmee voldoet de hulpcentrale aan de meest actuele, flink aangescherpte NOx-normen.

Advertisment ad adsense adlogger