Urban Cabin: een tiny house als stedelijk rustpunt

  • Urban Cabin een tiny house als stedelijk rustpunt

Midden in een verlaten industriegebied in Amsterdam Noord staat sinds kort een minihuisje, met daar omheen een miniparkje. Het gaat om de Urban Cabin, een volledig 3D geprint huisje van bioplastic. Het huisje is een ontwerpend onderzoek naar compacte en duurzame woonoplossingen in stedelijke gebieden.

DUS architects realiseerde de plek als ruimte om even aan het drukke stadsgewoel te ontkomen, zo bericht Heijmans, die de betonnen constructie van het gebouwtje leverde. Het verlaten industriële terrein wordt zo getransformeerd tot een ‘stedelijk rustpunt’, compleet met het kleinste park van de stad en een buiten-badkuip.

Experiment

Het ontwerpend onderzoek speelt met de relaties tussen binnen en buiten en creëert luxe op een minimaal gebruiksoppervlak. Geheel geprint met zwart gekleurd bioplastic laat het verschillende types gevelornament, vorm-optimalisatie en slimme oplossingen voor warmte-isolatie en materiaal-reductie zien. De vloer en getrapte veranda zijn gecombineerd met een betonnen afwerking in een esthetisch patroon, dat doorloopt in het tuinpad. In het groen om de Urban Cabin kan je vanuit de sculpturale badkuip genieten van de zonsondergang tussen wuivende populieren.

Tiny house

Het 8 m2, 25 m3 grote huis past in de zogenaamde ‘tiny house’ trend waarbij kleine woonoplossingen antwoord bieden op grote woonvraagstukken. Het ontwerp omvat een mini-veranda en binnenruimte waar een bank kan worden veranderd in een bed voor twee. 3D printtechnieken kunnen bij uitstek worden ingezet voor kleine tijdelijke woningen of in rampgebieden. Na gebruik kan het bio print materiaal geheel worden versnipperd en opnieuw geprint in een ander ontwerp. De Urban Cabin is onderdeel van het door Heijmans gesponsorde 3D Print Living Lab van DUS architects. Het is een volgende stap om de aldaar ontwikkelde 3D print technologieën te gebruiken om duurzame, aanpasbare en on-demand architectuuroplossingen te bieden voor de snel groeiende steden wereldwijd.

Beeld: Heijmans

Advertisment ad adsense adlogger