Jongste en hoogste vuurtoren van Nederland wordt monument

Vuurtoren Maasvlakte. Beeld Hansenn-123RF

De vuurtoren op de Eerste Maasvlakte is aangewezen als gemeentelijk monument. Het wordt beschouwd als een belangrijk kustlicht in het havengebied vanwege haar cultuurhistorische en architectonische waarde. Het baken is 64 meter hoog.

“De vuurtoren vertelt als het ware het verhaal van de ontwikkeling van de wereldhaven Rotterdam”

Aanleg Maasvlakte

Het kustlicht werd gerealiseerd op de in de loop van de jaren zestig nieuw aangelegde Eerste Maasvlakte. Het is bij uitstek een object dat de schaalvergroting van de haven toont. Het kustlicht vertelt als het ware het verhaal van de ontwikkeling van de haven. In 1974 is het licht uit de vuurtoren van Hoek van Holland, het Hoge Licht, hier geplaatst en is de toren in gebruik genomen. De achthoekige vuurtoren is een ontwerp van ir. W. Colenbrander en 64 meter hoog.

Met de aanleg van de Tweede Maasvlakte kwam het kustlicht in de midden van de haven te liggen en kon het niet meer optimaal haar functie vervullen. Daardoor werd in 2008 het licht gedoofd. Onder andere radar heeft de functie van het licht overgenomen en in 2018 is om die reden een nieuwe radartoren op de Tweede Maasvlakte in gebruik gekomen. De vuurtoren heeft toen definitief haar functie voor de scheepvaart verloren.

Lees verder onder de afbeelding.
Vuurtoren Maasvlakte wordt monument

Monument

Er werd door het Cuypersgenootschap een verzoek ingediend om het kustlicht aan te wijzen als gemeentelijk monument. De aanwijzing als gemeentelijk monument benadrukt het belang van de ontwikkeling van Rotterdam als wereldhaven, een haven die constant in ontwikkeling is. De aanwijzing van het kustlicht moet niet alleen gezien worden als enkel een toren die uniek is maar als sluitstuk in de ontwikkeling van havenarchitectuur en vuurtorens.

Veelzijdig

“De meeste mensen denken bij monumenten aan gebouwen, maar ook een vuurtoren kan een monument zijn. Dat benadrukt nog maar weer eens hoe veelzijdig monumenten kunnen zijn in al hun verscheidenheid en soorten. Ik ben blij dat deze vuurtoren de monumentale status krijgt die hij verdient”, verteld de Rotterdamse wethouder Said Kasmi.

Inmiddels is de vuurtoren eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf. Het Rijksvastgoedbedrijf zegt dat zij de aanwijzing als gemeentelijk monument onderschrijft en graag in gesprek blijven met de gemeente over een toekomstige herbestemming voor het kustlicht.

Beeld: Gemeente Rotterdam (inzet) en Hansenn-123RF (openingsbeeld).

Jongste vuurtoren van Nederland wordt gemeentelijk monument. Lees ook:
Praktijkboek verduurzaming erfgoed en monumenten.

Advertisment ad adsense adlogger