Strooizout niet meer nodig dankzij nieuw asfalt?

Strooizout niet meer nodig dankzij nieuw asfalt

Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuw soort asfalt uitgevonden. Als de omstandigheden daarnaar zijn, kan het zichzelf opwarmen. Vervolgens is het asfalt in staat om tien uur lang sneeuw en ijs op het wegdek te smelten.

“Het nieuwe asfalt kan er niet alleen voor zorgen dat wegen veiliger worden, maar ook dat het wegdek minder snel kapotgereden wordt”

Paraffine in plaats van strooizout?

De onderzoekers voegden paraffine aan het speciale asfalt mengsel toe. Het is een zelfde soort paraffine dat onder andere als therapeutische warmte-pakking wordt gebruikt in de fysiotherapie. Paraffine geeft warmte af als het van een vloeibare naar een vaste staat gaat. Door deze afgegeven warmte bij de de overgangsfase van vloeibaar naar vast/stolling (aggregatietoestand), is de mate van verwarming voldoende om een paar centimeter sneeuw te smelten, volgens de onderzoekers.

Proefvlak

Al eerder werd de uitvinding getest in het laboratorium, maar nu zijn de proeven buiten uitgevoerd. Met behulp van camera’s en thermische sensoren hielden de onderzoekers toezicht op het proefvlak. Daar bleek dat het asfalt materiaal in staat was om tien uur lang sneeuw te smelten nadat de temperatuur onder het vriespunt daalde.

Toevoegen

Paraffine deeltjes wordt op twee manieren aan het asfalt toegevoegd. In de eerste methode worden de in het asfalt aanwezige kleine en vaak poreuze steentjes verzadigd in de paraffine. Bij de andere verwerking werden zeer kleine capsules met paraffine door het asfalt gemengd. Bij de eerste methode kon het asfalt de warmte langer vasthouden. Bij de andere methode warmde het asfalt sneller op.

Veiligheid

Het nieuwe asfalt materiaal kan er niet alleen voor zorgen dat wegen veiliger worden, maar ook dat het wegdek minder snel kapotgereden wordt. Tijdens de vorstperiode dringt sneeuw en water namelijk in het wegdek, waardoor bij bevriezing daarvan gaten ontstaan.

Het team van onderzoekers aan de Drexel University in Amerika blijft data verzamelen over de effectiviteit van de toegepaste methode op de lange termijn en verwacht het asfalt verder te kunnen optimaliseren.

Beeld: Beeld-Nisanga-123RF.

Strooizout niet meer nodig dankzij nieuw asfalt? Zie ook:
Naar 100 procent fossielvrij asfalt.

Advertisment ad adsense adlogger