Genomineerden ‘Beste Gebouw van het Jaar’ bekend

Beste Gebouw van het Jaar 2024

De genomineerden voor het ‘Beste Gebouw van het Jaar 2024’ zijn bekend. Na een eerste jurering bleven er 11 genomineerde gebouwen van de bijna 100 inzendingen over. Stemmen op de genomineerden voor de publieksprijs kan tot 7 mei aanstaande.

Alle genomineerde gebouwen maken kans op de vakjuryprijs en op de publieksprijs. Wat opvalt is dat er veel transformatieprojecten tussen de inzendingen zitten die aansluiten op het bestaande. Alle inzendingen bekijken.

Beste Gebouw van het Jaar 2024

Van de 11 gebouwen zijn in de categorie Stimulerende Omgevingen Stadhuis Den Helder, Nimeto in Utrecht en Alliander Westpoort in Amsterdam genomineerd.

De categorie Particuliere Woonbeleving kon rekenen op de selectie van twee projecten: Het Kruishuis in Dinxperlo en De Kwekerij in Utrecht.

Leefbaarheid en Sociale Cohesie noteerde drie nominaties. Dat zijn de Faculteit ITC in Enschede, De IJboulevard in Amsterdam en Rivierduinen in Silvolde.

In de vierde en laatste categorie, die van Identiteit & Icoonwaarde, zijn van de inzendingen het Museum Paleis het Loo in Apeldoorn, Veldstation Groot Saeftinghe in Nieuw Namen en het Van Gogh Village Museum in Nuenen de kanshebbers geworden.

Lees verder onder de afbeelding.
Beste Gebouw van het Jaar 2024 tweede deel van de genomineerden

Kunst van transformatie

“Uit de inzendingen voor dit jaar blijkt hoe architectuur is verweven met de grote opdrachten van onze tijd: verduurzaming, circulariteit, hergebruik materialen en gebouwdelen en het bevorderen van sociale cohesie. Architectuur wordt zo steeds meer ook de kunst van transformatie”, aldus de juryvoorzitter, journalist Marcia Luyten.

Prijsuitreiking

Stemmen op de genomineerden voor de publieksprijs kan tot 7 mei aanstaande. Op 23 mei maakt de jury bekend welk gebouw Jonas opvolgt als BNA Beste Gebouw van het Jaar. De uitreiking vindt plaats in de Bunkertoren in Eindhoven. Tijdens de prijsuitreiking worden ook de vier categoriewinnaars en de publiekswinnaar bekendgemaakt en wordt de Eervolle Vermelding toegekend.

Beeld: BNA.

Genomineerden BNA Beste Gebouw van het Jaar 2024 bekend. Zie ook:
Beste Gebouw van het Jaar 2024 open voor aanmeldingen.
Architecten: “Samen circulair voor een duurzame toekomst”.

Advertisment ad adsense adlogger