TNO ontwikkeld dimbare gevelpanelen voor warmteregulering in gebouwen

Ontwikkeling door TNO van evelpanelen die dimbaar zijn voor warmteregulering in gebouwen

Een dimbare gevel regelt straks de temperatuur in je woning of kantoor door de opname en reflectie van zonlicht te optimaliseren. TNO en eLstar Dynamics gaan samen niet transparante schakelbare glazen gevelpanelen ontwikkelen om het verduurzamen van woningen en gebouwen mede te versnellen.

“In de winter absorbeert de donkere gevel de zonnewarmte en in de zomer wordt overgeschakeld op reflecterende gevelpanelen om zonlicht te weren”

Duurzamer

De toepassing wordt gezien als een belangrijke stap in de smart glas technologie, die kan helpen bij niet alleen visueel comfort, maar ook energiebesparing Er wordt onderzocht of een schakelbare niet doorzichtige buitenzijde van het gebouw kan bijdragen aan het duurzamer maken van woningen en gebouwen. Het wordt gezien als een alternatief voor isolatie, die vaak kostbaar en verhoudingsgewijs zwaar is. TNO bericht dat naast energiebesparing, een volgende generatie panelen energie zouden kunnen opwekken voor verwarming van het gebouw.

Technologie en kennis

Er wordt door de partijen gewerkt aan een schakelbare buitenzijde van het gebouw die verwarming en koeling regelt. In de winter absorbeert de donkere gevel de zonnewarmte en in de zomer wordt elektronisch overgeschakeld op een reflecterend paneel om het zonlicht te weren. Het tweejarig project combineert de ‘SwitchARP’ technologie van eLstar en de kennis van TNO op het gebied van adaptieve gevels en materialen. TNO’s test- en meetapparatuur zullen worden gebruikt om de panelen te maken en te testen. Dat gebeurt zowel in het laboratorium als buiten.

Alternatief voor isolatie

In het project wordt onderzocht of een schakelbare niet-transparante gebouwschil technisch, energetisch en economisch kan bijdragen aan het duurzamer maken van gebouwen als alternatief voor dure en zware isolatieoplossingen. Naast energiebesparing zou een volgende generatie panelen zelfs energie kunnen produceren voor verwarming in de winter.

Combinatie TNO en eLstar

“We combineren de expertise van TNO in adaptieve en dunne filmtechnologieën met die van eLstar, en gebruiken TNO’s test- en meetapparatuur zowel in het laboratorium als op locatie bij SolarBEAT voor het maken en testen van de panelen”, bericht Jonathan van den Ham van TNO.

“Onze samenwerking met TNO is gericht op het vinden van duurzamere en goedkopere oplossingen voor complexe isolatie in huizen en gebouwen, en breidt het gebruik van eLstar’s technologie uit van ramen tot alle aspecten van energie-efficiëntie van gevels”, verteld Anthony Slack van eLstar Dynamics.

Bron: Onderzoeksinstituut TNO.
Beeld: Fotovideostudio-123RF.

TNO ontwikkeld gevelpanelen voor warmteregulering in gebouwen. Zie ook:
Nieuwe generatie zonnepanelen onopvallend in gevel.
Efficiënt ruimtegebruik met verticale gevel zonnepanelen.

Advertisment ad adsense adlogger