Duurzame variant van de betonnen heipaal beleeft primeur in Lent

Duurzame variant van de betonnen heipaal beleeft primeur in Lent

In Lent bij Nijmegen wordt voor het woningbouwproject Blent voor het eerst wordt een duurzame variant van een betonnen heipaal toegepast. De ECO-paal, heeft dezelfde eigenschappen als een traditionele heipaal, maar met een lagere CO2-uitstoot.

“De nieuwe betonnen heipaal bespaart 30% beton en vermindert de CO2-uitstoot met 25%”

De ECO-paal is samen ontwikkeld door IJB Groep in samenwerking met bouwbedrijf Heijmans, die het gebied van Blent ontwikkelt.

ECO betonnen heipaal

De ECO-paal heeft aan beiden uiteinden een massieve kop van gewapend beton, wat zorgt voor een veilige en stabiele installatie, maar is van binnen hol. Dat geeft minder beton, maar de paal blijft de draagkracht behouden. Het project in Lent markeert is de eerste toepassing van de ECO-paal. Vorig jaar organiseerde Heijmans een bijeenkomst voor haar vaste partners om hen te betrekken bij de duurzaamheidsambities van het bedrijf. Hieruit ontstond het idee voor de toepassing van de ECO-paal.

De nieuwe betonnen heipaal is in het Toekomstlab van de IJB Groep in Lemmer uitgebreid getest. “Hieruit blijkt dat het haalbaar is om minder beton te gebruiken zonder verlies van draagkracht van de heipaal,” zegt Tahl Tekofsky, van IJB Groep. “Deze innovatie draagt bij aan het behalen van onze duurzaamheidsdoelen voor 2030”, vult Pim Ketelaars van Heijmans aan. Het bouwbedrijf wil haar CO2-uitstoot voor dat jaartal gehalveerd hebben en tien jaar later op nul hebben staan.

Lees verder onder de afbeelding.
Duurzame variant van de betonnen heipaal beleeft primeur in Lent

Licht en efficiënt

Met een holte die 30 procent beton bespaart, geeft de meer duurzame ECO-paal een CO2-reductie van rond de 25 procent. De paal heeft dezelfde afmetingen als traditionele heipalen en is daarmee toepasbaar op bestaande projecten. De lichtere heipaal zorgt bovendien voor efficiënter transport met minder CO2-uitstoot, waarbij gebruik wordt gemaakt van een elektrische vrachtwagen.

Beeld betonnen heipaal en doorsnede: Heijmans/IJB Groep.

Duurzame variant van de betonnen heipaal beleeft primeur in Lent. Zie ook:
Betonsector publiceerde duurzaamheidsverslag.

Advertisment ad adsense adlogger