In Rotterdam staat de bouw van Floating farm, ‘het eerste drijvende melkveebedrijf ter wereld’, op punt van beginnen. Floating farm wordt aangelegd aan de Merwehaven in Rotterdam, waar de oude fruithavens worden getransformeerd tot broedplaats van innovatieve bedrijvigheid.
In de Merwehaven ligt bijvoorbeeld één van de eerste stadsakkers van Nederland, die van UitJeEIgenStad. Dit bedrijf is ook mede-initiatiefnemer van de drijvende boerderij die nu wordt aangelegd. Daarnaast zijn innovatiestichting Courage en Beladon, ontwikkelaar van drijvend vastgoed, bij het project betrokken. De oplevering van de eerste drijvende boerderij ter wereld wordt in het 3e kwartaal 2016 verwacht.
Levend laboratorium
De drijvende boerderij wordt aangelegd op betonnen drijflichamen en zal zo’n negenhonderd vierkante meter groot worden. Daarop zullen zestig melkkoeien gaan leven. Meteen op die drijflichamen komen de ontvangstruimten en de technologie voor mestverwerking, zuivelproductie en energieopslag. Vanaf het eerste dek leidt een trap naar de verdieping waar de koeien lopen tussen bomen en struiken. De Floating Farm ambieert om een drijvend en levend laboratorium te zijn voor innovatie. Bedrijven en onderzoeksinstellingen kunnen samen onderzoeken en experimenteren om zelfvoorzienende melkproductie eenheden op te zetten. Daarnaast zal reguliere voedingsproductie en mest- en urineverwerking plaatsvinden.
Bouwplaats als voorlichtingscentrum
De ambitie is om de drijvende boerderij volledig zelfvoorzienend te laten worden op het gebied van energie, door middel van zonnepanelen, kleine windmolens en biogasproductie. Ook wordt gekeken naar een onafhankelijke waterhuishouding, via opvang van regenwater het zuiveren en ontzilten van brak havenwater. Vanaf komende zomer fungeert het terrein als bouwplaats en voorlichtingscentrum tegelijk.