GRC blocks: bouwblok van gerecycled PVC met KIWA-certificering

GRC blocks: PVC bouwblok van gerecycled PVC met KIWA-certificering

De kunststof mantel van elektriciteitskabels werd voorheen nauwelijks gerecycled, maar tegen een hoge CO2-uitstoot verbrand. Green Recycling Company (GRC) bedacht een duurzame oplossing: “Wat nou als we deze PVC-resten verwerken in hoogwaardige bouwblokken?”. En zo geschiedde: de GRC-blocks werden ontwikkeld.

“Green Recycling Company bewijst met de KIWA-certificering dat ieder GRC PVC bouwblok goed, veilig en flexibel is”

Te gebruiken voor industriehallen, keer- en geluidswallen

Met het eerste bouwblok van gerecycled PVC biedt GRC een flexibel bouwsysteem van stapelbare blokken, waarmee onder andere keerwanden, industriehallen en geluidswallen gemaakt worden. Het bedrijf heeft nu de KIWA-certificering behaald, waarmee “objectief gegarandeerd wordt dat de bouwblokken aan alle kwaliteits- en veiligheidseisen die in de praktijk gelden”, aldus Eric Diks, medeoprichter van GRC.

Certificering van de GRC blocks

Het certificeringsproces van de GRC-blocks was een grondig en professioneel proces. “Dit heeft ongeveer anderhalf jaar geduurd. De uitdaging daarin was dat we een heel nieuw product hebben, waarvoor nog vastgesteld moest worden wat de juiste testen waren en wat de maximale afwijkingen mochten zijn. Hiervoor stonden we in constante afstemming met KIWA en verschillende gespecialiseerde bedrijven die de testen uitvoerden. Om zo tot een betrouwbaar en volledig eisenpakket te komen waar ons product aan moest voldoen, gebaseerd op de eisen voor betonblokken”, verteld Eric enthousiast.

Lees verder onder de afbeelding.
GRC blocks: PVC bouwblok van gerecycled PVC met KIWA-certificering

Testen, testen, testen

Eric loopt het uitgebreide testproces door: “Als eerste hebben we een brandtest gedaan, waarbij het blok in een oven wordt gezet. Je kijkt dan of het blok vuur doorgeeft bij brand en hoe de rook zich ontwikkelt. De test toonde aan dat bij brand aan de ene kant van het blok, de temperatuur aan de andere kant niet verandert. Ook is via een zogeheten uitloogtest gekeken of de schadelijke stoffen die in het blok zitten er niet uit kunnen lekken, en hebben we aan moeten tonen dat de GRC blocks uit 100% afval-PVC bestaan. Het was voor ons ook heel leerzaam om bij deze testen mee te kijken.”

“Daarnaast zijn er een aantal testen die we wekelijks uitvoeren, zoals de druk- en valtesten”, vervolgt Eric. “Daarbij zetten we 4 tot 5 ton druk op het blok en laten we het van vier meter hoogte vallen, om aan te tonen dat het blok niet vervormt of versplintert bij een val. Ook zagen we het blok doormidden om te kijken of er geen grote holtes ontstaan, om zo ook de stabiliteit aan de binnenkant te waarborgen. Dat we dit wekelijks doen, garandeert dat iedere lading blokken die we maken goed is. Dit is een voorwaarde om onze certificering te behouden.”

GRC blocks mede dankzij KIWA verantwoord tot in detail

Het certificeringsproces door KIWA, met daarin wekelijkse testen en regelmatige bedrijfscontroles, heeft volgens Eric naast de kwaliteitsgarantie van de blokken nog meer voordelen:

“Het houdt ons scherp. Het proces heeft bij het hele team voor een sterk verantwoordelijkheidsgevoel gezorgd. Bij de bedrijfsbezoeken gaat KIWA van A tot Z na of je datgene doet dat je hebt afgesproken. Dat doen ze steekproefsgewijs, waarbij ze de blokken en rapporten van een willekeurige week minutieus nalopen. Daardoor, maar ook door de manier van werken van KIWA, hebben we geleerd nog grondiger te werken en alles goed bij te houden zonder focus te verliezen. Het was erg prettig samenwerken met KIWA”, besluit Eric.

Lees verder onder de afbeelding.
GRC blocks: PVC bouwblok van gerecycled PVC met KIWA-certificering

Groene reuzenstappen

Eric is erg trots op het behalen van de KIWA-certificering. “Als je het eerste blok dat we 2,5 jaar geleden maakten vergelijkt met het product van nu, dan zie je dat we enorme stappen hebben gemaakt. In relatief korte tijd hebben we het PVC bouwblok weten uit te bouwen tot serieus en duurzaam bouwblok, dat volledig circulair is, minder transportgewicht heeft en 99% minder CO2uitstoot dan het betonnen alternatief. Daar komt nu bovenop dat we, dankzij deze certificering, objectief kunnen aantonen dat iedere lading kwalitatief goed, veilig en flexibel is. Dat is een groot compliment naar ons hele team, en biedt perspectief voor de toekomst.”

GRC blocks, PVC bouwblok van gerecycled PVC met KIWA-certificering. Lees ook:
Kunststof recyclen door nieuwe methode.

GRC blocks bouwblok van gerecycled PVC met KIWA-certificering

Advertisment ad adsense adlogger