Koning opent WattHub, het grootste EV laadplein

Koning opent WattHub, het grootste EV laadplein ter wereld

WattHub, het eerste EV snellaadplein voor zwaar bouwmaterieel en elektrische vrachtwagens, is afgelopen donderdag door Koning Willem Alexander officieel geopend.

“Bezoek van de Koning aan WattHub was onderdeel van werkbezoek aan Betuwewind, één van de initiatiefnemers van het laadplein”

WattHub

Dit jaar heeft coöperatie Betuwewind, samen met de bouwcombinatie Mekante Diek, bestaande uit Dura Vermeer, Ploegam en Van Oord, op eigen initiatief het eerste semipublieke EV snellaadplein WattHub ontwikkeld.

Aanleiding daarvoor was de emissievrije opgave voor de dijkversterking Tiel-Waardenburg. Voor die opdracht was er in de regio veel extra laadinfrastructuur voor zwaar bouwmaterieel nodig.

Het laadplein heeft 42 slimme laadpalen met een laadvermogen tot 400 kW, zodat elektrisch rijden voor de transport- en bouwsector gemakkelijker mogelijk wordt gemaakt. Emissievrij bouwen met behulp van lokale zonne- en windenergie wordt hierdoor bevorderd.

Koning in gesprek

Tijdens de rondleiding over het terrein sprak de Koning met medewerkers van WattHub en andere betrokkenen onder andere over de uitdagingen die emissievrij bouwen met zich meebrengt.

Overstap naar elektrische vrachtwagens en bouwmaterieel

Het is vaak niet gemakkelijk om over te stappen op elektrisch materieel. Niet alleen de investering, maar ook het ontbreken van EV laadmogelijkheden spelen hierbij een rol. Veel ondernemers krijgen geen zwaardere aansluiting van de netbeheerder, wat het elektrificeren van hun transportmiddelen en materieelstukken lastig maakt.

WattHub speelt in op behoefte

Gerben van den Berg, directeur van WattHub: “Het laadplein speelt in op deze behoefte. Niet alleen het project, maar de gehele regio kan namelijk van deze unieke innovatie profiteren. Het laadplein heeft meer capaciteit dan het project vraagt en deze extra capaciteit kan worden ingezet voor bedrijven uit de regio met een soortgelijke oplaadbehoefte. Dit geeft lokale ondernemers de kans om eerder te investeren in duurzamer materieel. Hierdoor kunnen wij niet alleen onze eigen, maar ook de duurzame ambities van anderen waarmaken”.

Meer snellaadpleinen door ons land

WattHub heeft de ambitie om meerdere EV snellaadpleinen door het land te realiseren, waardoor nog meer regio’s kunnen verduurzamen en de mogelijkheid tot slim laden voor iedereen beschikbaar wordt.

Bron en beeld: Dura Vermeer.

Koning opent WattHub, het grootste EV laadplein ter wereld. Lees ook:
Snellaadplein WattHub volledige elektrische geasfalteerd.
SSEB aanschafsubsidie emissieloos bouwen.
Info over elektrische laadinfrastructuur.

Advertisment ad adsense adlogger