Comfortabel, betaalbaar en extreem duurzaam zijn eigenschappen van de toekomstbestendige woning van Team CASA. Het TU/e studententeam ontwierp de woning samen met bouwbedrijf Hurks en woningcorporatie Woonbedrijf.
CASA – Uniek is het feit dat de warmtepomp vooral in de zomer aanstaat
De studenten van Team CASA en partner Hurks startten in december 2020 met de bouw van de woning genaamd CASA 1.0. Daar ging vier jaar onderzoek aan vooraf. Het doel van het team is om een duurzaam alternatief voor sociale woningbouw te ontwikkelen met technologieën die nu al beschikbaar zijn.
Grote schaal
“Het huis moet daarom snel op grotere schaal gebouwd kunnen worden”, benadrukt bedenker en teammanager Antoine Post. Zo is de betonloze woning gemaakt van staal en volledig herbruikbaar hout. Uniek is het feit dat de warmtepomp vooral in de zomer aanstaat en niet in de winter, waardoor veel minder stroom nodig is om het huis te verwarmen.
Hoe dit kan? Het geheim bevindt zich onder het huis: het gaat om een waterbassin van 104 kubieke meter. De warmte van de warmtepomp wordt namelijk gebruikt om het bassin te verwarmen om die vervolgens in de koude wintermaanden als verwarming te gebruiken.
Er is via dit systeem dus geen sprake van overtollige energie in de zomer en een tekort in de winter, waarmee een piekbelasting op het elektriciteitsnet wordt voorkomen. De energie die de warmtepomp gebruikt is overigens afkomstig van het energiedak dat via een zonnepanneel en zonneboiler zowel elektriciteit als warmte genereert. CASA 1.0 is daarmee in feite en nul-op-de-meter-woning die een stap verder gaat.
Dit innovatieve bouwwerk wordt opgetrokken in wat inmiddels bekendstaat als ‘de slimme wijk’: Brainport Smart District in Helmond Brandevoort. In deze wijk wordt geëxperimenteerd met nieuwe en innovatieve vormen van bouwen, energie en vervoer.
(Lees verder onder de foto.)
Beeld: Team CASA
Eerste bewoners
CASA 1.0 bestaat uit twee verdiepingen met in totaal drie appartementen die na oplevering worden verhuurd. Post en zijn vriendin zijn twee van de toekomstige bewoners. Post: “We gaan op de benedenverdieping wonen en het huis uittesten. Dat is leuk en spannend. Na de test wordt een tweede appartement verhuurd. Het derde appartement gaat men voorlopig gebruiken voor promotiedoeleinden.”
Het CASA 1.0 project wordt medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van OPZuid, de Metropoolregio Eindhoven en een bijdrage uit de subsidieregeling economie en innovatie Noord-Brabant. Verdere ontwikkeling wordt medegefinancierd met een Topsector Energiesubsidie (Demonstratie Energie Innovatie) van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Lees het hele bericht op de site van de TU Eindhoven
Nul-op-de-meter-woning Helmond door studenten team CASA.