In New York zijn vergevorderde plannen voor een unicum: een ondergronds park. ‘The Lowline’ zoals het park wordt genoemd, zou aangelegd moeten worden in een oude tramlijn binnen de Lower East Side in New York. Een creatief staaltje herbestemming dus.
Vertegenwoordigers van het stadsbestuur hebben de ontwikkelplannen inmiddels goedgekeurd. De naam Lowline verwijst als letterlijk en figuurlijke tegenhanger van The High Line, een verhoogd park, eveneens in New York.
Lichtsysteem met glazvezelkabels en spiegels
De grootste uitdaging in het ontwerp is om het ondergrondse park van voldoende daglicht te voorzien, om het groen te kunnen laten groeien. Dat moet gaan lukken met behulp van een nieuw lichtsysteem dat daglicht genereert met glasvezelkabels en spiegels. Vorig jaar werd in een testruimte – The Lowline Lab – aangetoond dat het mogelijk is om een ondergronds park levend te houden. In de labruimte worden continue testen gedaan met lichtsystemen, wateropvang en temperatuurregeling. De komende twaalf maanden zullen de initiatiefnemers besteden om een definitief ontwerp te maken. Ook zal er nog tien miljoen dollar verzamelt moeten worden om het park, dat één hectare groot wordt, te kunnen realiseren. De totale kosten van het park zijn zestig miljoen dollar.
Iets voor Nederland?
Een ondergronds park, iets dat in Nederland ook zou kunnen? Nederland heeft niet veel lege ondergrondse tramlijnen. Wel is er sprake van een dichtbevolkt stedelijk landschap in ons land. Vanuit dat opzicht kunnen de ontwikkelingen best interessant zijn. De vraag naar groen in steden neemt alsmaar toe. Denk maar aan de vergroening van daken, die momenteel een vlucht neemt. Revolutionaire lichttechnieken zouden zeker kunnen helpen om bijvoorbeeld parkeergarages, bedrijfshallen, of lege kantoorruimtes ook onder die daken te ‘vergroenen’.