In Almere aan de slag met bouw Tiny House

Winnaars Bouw Expo aan de slag met bouw Tiny House

De winnaars van de BouwExpo Tiny Housing in Almere zijn bekend. Deze zomer kunnen ze aan de slag met de bouw van hun tiny house in Almere Poort. Via de prijsvraag riep de gemeente op om ontwerpen in te dienen voor een tiny house. Uit een groot aantal inzenders werd door een geselecteerde jury de gelukkigen gekozen die nu daadwerkelijk in een eigen Tiny house kunnen gaan wonen.

De prijsvraag bevatte drie categorieën: één voor de pioniers, huisjes die zelfvoorzienend zijn, waaruit drie winnaars zijn gekozen. Eén voor tiny houses die twee jaar getest zullen worden, waarvan er zeven zullen worden gebouwd. En tot slot een categorie tiny houses die permanent bewoond kunnen worden. Daarvan zullen er vijftien worden gebouwd op het terrein in Almere Poort. De meer dan 245 inzendingen werden geselecteerd op culturele waarde, innovativiteit, duurzaamheid, betaalbaarheid en realiseerbaarheid.

Groot animo voor bouw Tiny House

Het aantal inzendingen levert een antwoord over het animo in de samenleving. Daarbij valt op dat veel inzenders kozen voor de categorie permanente bewoning. De jury zegt blij te zijn met de diversiteit van de inzendingen. “De jury constateerde dat een groot aantal inzendingen laat zien dat wonen iets essentieels doet met mensen. De jury vond het heel bijzonder dat mensen het kleine omarmen in het leven, en dit als basis voor een huis zien. Die keuze vindt de jury positief en levert volgens haar vaak interessantere oplossingen voor Tiny Housing op dan inzendingen waarbij het maximale gevraagde oppervlakte als uitgangspunt werd genomen”, zo valt te lezen in het juryrapport.

Pioniersgeest

De gemeente Almere staat al langer bekend om haar pioniersgeest als het gaat om nieuwe woonvormen en vrijheid voor bewoners om zelf hun leefomgeving in te richten. De bouw van de kleine huisjes zal worden aangegrepen om te onderzoeken welke regelgeving het ontwikkelen en daadwerkelijk bouwen en bewonen van de Tiny Houses in de weg staat. Tjeerd Herrema, wethouder Ruimte, wonen & wijken in Almere, hierover: “Innovatie ontstaat niet vanuit de regels. Geef dit soort initiatieven de ruimte om te experimenteren en ga dan pas bekijken of je iets met de regels moet doen.” In het juryverslag wordt verder het misverstand genoemd dat klein en betaalbaar er ook goedkoop en tijdelijk uit moet zien. “Voor de beoordeling van de maakbaarheid heeft de jury de kracht van de verbeelding gekoppeld aan realiteitszin. Daarbij bleek de toepassing van materialen en technieken mede bepalend voor betaalbaarheid en realiseerbaarheid.”

Tiny TIM

Eén van de winnaars in de categorie ‘Pioniers’ is de Tiny TIM, ingeschreven onder de naam Opwekken-bewaren-zuiveren. Dit gebouw op wielen is eenvoudig te verplaatsen en 100 % autarkisch en zelfvoorzienend op het gebied van water en energie. In Bouw en Uitvoering 4 spraken we met de ontwikkelaars. Op Texel wordt het gebouw al getest als duurzame vervangen van recreatiewoningen. Naast functionaliteit als vakantiewoning ziet student Waas Thissen de Tiny TIM als oplossing voor de woningnood bij starters en studenten. Leegstaande bedrijventerreinen zijn volgens hem perfect geschikt voor huisvesting van tiny houses. “Dan wordt het opeens mogelijk om goedkoop en duurzaam op de meest gave plekken in de stad te wonen. De gemeente wint ook, aangezien duurzaamheid en innovatie de ruimte krijgen, woningnood wordt aangepakt en braakliggende grond een waardevolle bestemming krijgt.”

De overige winnaars zijn te bezichtigen op de website van de BouwExpo

Beeld: De Tiny Tim (©Hans Peter Föllmi – IC4U)

Advertisment ad adsense adlogger