De mogelijkheden van Virtual Reality voor architecten

De mogelijkheden van Virtual Reality voor architecten

2016 lijkt het jaar te worden dat virtual reality langzaam tot de woonkamer doordringt. Maar het moment lijkt ook niet ver weg meer dat de woonkamer beschikbaar wordt in virtual reality. Virtual Reality voor architecten? De laatste jaren gebruiken architecten en ontwerpers steeds vaker 3d-modellen op de computer. De expert kan via deze modellen een gebouw of ontwerp volledig begrijpen, maar een klant of opdrachtgever heeft daar meer moeite mee.

Door 3d-ontwerpen om te zetten in virtual reality kan de brug geslagen worden tussen de expert en de klant. Zo zou een klant of opdrachtgever virtueel door een gebouw kunnen lopen, of een ontwerp van alle kanten kunnen bekijken. Op deze wijze kan nauwkeurig gezien worden wat de klant of opdrachtgever krijgt. De kans op misverstanden wordt daarmee geminimaliseerd.

Virtual Reality voor architecten

“Virtual reality-technologie vernieuwt de betrokkenheid van de klant, door de gebruiker direct in het ontwerp te plaatsen. Zo ontstaat zekerheid, waar de klant vroeger soms maar te gokken had”, zo zegt Rob Kendal. Hij is oprichter van Yulio, het eerste VR-platform voor architecten en interieurontwerpers. Bedrijven die al gebruik maken van VR concluderen dat klanten veel sneller tot een beslissing over het ontwerp komen, wanneer ze het virtueel kunnen ervaren. Ook kan de technologie helpen om ontwerpfouten te ontdekken die anders pas in de gebruiksfase aan het licht zouden komen.

Do It Yourself

Volgens Kendal zijn verschillende internationale architectenbureaus en ontwerpers al bezig met het toepassen en onderzoeken van de mogelijkheden van VR. Zijn platform faciliteert architecten en ontwerpers om zelf eenvoudig VR-content te ontwikkelen, volgens het Do It Yourself principe. Gebruikers zijn vrij om hun content en kennis al dan niet te delen met andere gebruikers. Ontwerpers kunnen hun computerontwerp uploaden naar Yulio, dat compatibel is met de door ontwerpers en architecten meest gebruikte CAD tools. Middels een app kunnen de filmpjes vervolgens bekeken worden op de smartphone, in combinatie met een VR headset.

Meer informatie over VR ondermeer hier.

Advertisment ad adsense adlogger