Robot print bouwtekeningen direct op bouwvloer

Printrobot print bouwtekeningen direct op bouwvloer

Dura Vermeer zette afgelopen week de eerste HP SitePrinter printrobot van Nederland in bij de verbouw voor Ziekenhuis Groep Twente. De printrobot kan de bouwtekeningen direct op de bouwvloer printen en realiseert daardoor een exacte maatvoering zonder menselijke tussenkomst.

“Met een snelheid die tien keer hoger ligt dan die van een mens worden de bouwinstructies op de vloer uitgezet”

Maatvoering
De printrobot kan bouwplaatsinrichtingen rechtstreeks op diverse oppervlakken afdrukken. Ook op multiplex, vinyl, asfalt en beton. Zo ook oppervlakken met ruwheden of obstakels tot twee centimeter dik. Bovendien maakt de robot het printen van bogen eenvoudig. Dat was voorheen een tijdrovende taak. Met de mogelijkheid om alle benodigde informatie van de bouwtekeningen rechtstreeks op de vloer af te drukken, minimaliseert de bouwrobot het risico op het verlies van essentiële bouwaanwijzingen en gegevens. De kans op fouten en faalkosten neemt hierdoor af.

“De HP SitePrinter stelt ons in staat om exacte maatvoering te realiseren zonder menselijke tussenkomst. Door middel van coördinaten kan deze geavanceerde printrobot bouwtekeningen direct en nauwkeurig op de vloer printen, wat resulteert in een efficiëntere uitvoering van ons bouwproces”, verteld Bjorn Oude Huikink, uitvoerder bij Dura Vermeer Bouw Hengelo.

Efficiëntie

De inzet van de printrobot resulteert niet alleen in aanzienlijke tijdsbesparingen, maar ook in verbeterde nauwkeurigheid en de eerder genoemde reductie van faalkosten. Door ‘s nachts te printen met vooraf ingestelde coördinaten, kan het bouwteam de volgende dag direct aan de slag met het feitelijk bouwen, zonder verder tijdsverlies. Met een snelheid die tien keer hoger ligt dan die van een menselijke specialist, levert de printrobot efficiëntie en productiviteit op de bouwplaats.

De mens staat voorop, maar door processen te digitaliseren en robotiseren, streeft ook Dura Vermeer naar een snellere, betere en efficiëntere werkwijze in het belang van haar klanten en de sector, bericht zij.

Printrobot print bouwtekeningen direct op bouwvloer. Lees ook:
Robot metselt gevels.

Printrobot print bouwtekeningen direct op bouwvloer

Advertisment ad adsense adlogger