Grote bouwbedrijven komen met duidelijkheid over CO2 uitstoot

Grote bouwbedrijven komen met duidelijkheid over CO2 uitstoot

De nieuwe duurzaamheidsrapportage vraagt een grote inspanning van steeds meer bouwbedrijven. Nieuwe EU regels bepalen dat bedrijven openheid moeten geven over hun duurzame prestaties en CO2 uitstoot. BAM en Heijmans zijn voorlopers. Zij sloegen al aan het rekenen, aldus ING.

“In aanloop naar ingrijpende nieuwe Europese boekhoudregels moeten bouwers duidelijkheid geven omtrent hun maatregelen om groener te bouwen en dat te onderbouwen met data”

CO2 uitstoot

Het begint voor bedrijven met het in beeld brengen van de CO2 uitstoot. Vanaf 2024 geldt dat voor de beursgenoteerde bedrijven en vanaf 2026 ook voor de niet-beursgenoteerde grote bedrijven. Bouwbedrijven BAM en Heijmans hebben al naar hun uitstoot gekeken. BAM heeft uitgerekend dat ze verantwoordelijk is voor een jaarlijkse uitstoot van 2621 kiloton CO2. In de scopes 1 en 2 is dit 68,6 kiloton (2,6 procent). Bij Heijmans is de uitstoot minder, maar gerelateerd aan de omzet vergelijkbaar, zo bericht ING.

Bouwmaterialen productie

De scopes 1 en 2 gaan over de CO2 uitstoot binnen een bedrijf door eigen bronnen, en alle indirecte uitstoot van de opwekking van ingekochte energie. Dan is er ook nog scope 3, die gaat over alle indirecte CO2 uitstoot die plaatsvindt in de waardeketen van het bedrijf.
Van de uitstoot in scope 3 (97,4 procent van het totaal) laat BAM weten het meest te zijn geschrokken. Dat zit in het gebruik van bouwmaterialen waarvan de productie veel uitstoot veroorzaakt. Maar ook in de uitstoot die het gebruik van een gebouw met zich meebrengt.

Nog niet inzichtelijk

De verwachting is dat bij de meeste uitvoerende bouwers eenzelfde beeld naar voren komt als bij BAM en Heijmans. Maar veel bouwers hebben de eigen uitstoot nog niet inzichtelijk. Dat is wel noodzakelijk. Bouwers zullen steeds meer vragen over hun CO2 uitstoot krijgen van bedrijven met wie ze samenwerken. Voor BAM en ook voor Heijmans is meer geïndustrialiseerd bouwen met hout en andere biobased materialen een belangrijke maatregel om de uitstoot te verminderen.

Bron: Jan van der Doelen, sector specialist Building & Construction bij ING Sector Banking.

Zie ook: Raad van State: groen licht opslag CO2 in Noordzee.

Advertisment ad adsense adlogger