De robot van Monumental metselt nu al succesvol gevels van gebouwen en het langetermijndoel is om complete huizen te kunnen construeren met behulp van dit soort autonome robots. Gaat deze robottechnologie het tekort aan metselaars oplossen?
“Tegen het einde van het jaar verwacht men 10 tot 20 robots continu in gebruik te hebben”
De robots kunnen de meeste metselverbanden verwerken en zijn in te zetten met verschillende steenformaten en mortelmixen. Hierdoor kunnen de robots deel uitmaken van de bestaande metselploeg. Met camera’s en kunstmatige intelligentie (AI) wordt constant de directe omgeving geregistreerd. ook kan de robot anticiperen wanneer de feitelijke situatie niet geheel overeenkomt met een BIM of CAD model.
Verandering op bouwplaats
De start-up uit Amsterdam is klaar voor een enorme verandering op de bouwplaats. De ontwikkelaar van de zelfmetselende robots heeft belangrijke investeerders en fondsen achter zich weten te krijgen en ontwikkeld de AI- en robottechnologie nu versnelt door.
Robots en zelfrijdende wagentjes
Het systeem bestaat uit zelfrijdende wagentjes die zich voortbewegen over de bouwplaats. Deze karretjes zijn uitgerust met grote wielen en camera’s en kunnen zichzelf waterpas zetten. Een karretje vervoert cement, een ander brengt bakstenen aan, terwijl de rest bouwrobots draagt die het metselwerk verrichten.
Een karretje met twee kleine bouwkranen kan zelfstandig naar de benodigde locatie op de bouwplaats rijden. De cementkraan kan zichzelf bijvullen vanuit een ander karretje en legt het cement volgens de bouwtekening. Vervolgens plaatst het andere robot kraantje een baksteen, precies zoals een metselaar dat zou doen, gebruikmakend van dezelfde materialen en metseltechnieken.
Het hele proces wordt digitaal bijgehouden en er wordt automatisch een bouwdossier gegenereerd, inclusief foto’s van elke baksteen voor en na de verwerking.
Bekijk de film met de robot aan het werk.
AI en opschalen
De belangrijkste innovatie is de door Monumental ontwikkelde software en AI. Met behulp van camera’s kunnen de robots zien en zo hun positie op de bouwplaats bepalen en begrijpen waar en hoe er gewerkt wordt. Deze technologie is vergelijkbaar met die gebruikt in filmstudio’s voor animaties.
Het team van het techbedrijf bestaat naast experts op het gebied van AI en programmeurs uit werktuigbouwkundigen, ingenieurs en elektrotechnici. Men heeft gewacht met het tonen van de robot technologie tot fondsen verzameld en patenten ingediend waren, nu is men aan het opschalen.
Momenteel rijden er drie bouwrobots rond. Tegen het einde van het jaar verwacht men tussen de tien en twintig robots continu in gebruik te hebben op verschillende bouwplaatsen. Er zijn al een aantal gevels gemetseld in samenwerking met aannemers in verschillende pilotprojecten. In Assendelft staat bijvoorbeeld een woongebouw, met een door Monumental robot gebouwde gevel.
Beeld: Monumental.
Bouwrobot metselt gevels en bouwt straks wellicht complete huizen. Lees ook:
Ontwikkelingen in de bouwsector.