Van deelgemeentekantoor naar multifunctioneel zwembad

Van deelgemeentekantoor naar multifunctioneel zwembad

Het deelgemeentekantoor van Rotterdam Zuid is getransformeerd naar een multifunctioneel zwembad. Vanaf het begin moest het een echte publiekstrekker worden die contact maakt met de omgeving dankzij winkels en horecavoorzieningen in de plint.

50-meter wedstrijd zwembad gevuld met 3,8 miljoen liter water

Multifunctioneel

Zwembad Charlois voldeed niet meer aan de huidige kwaliteitseisen en op hetzelfde moment stond het deelgemeentekantoor deels leeg. Het consortium stelde daarom tijdens de tenderfase voor het deelgemeentekantoor te transformeren tot zwembad.

Door gebruik vanvan beweegbare bodems zijn beide baden multifunctioneel. Bij het 50-meter-bad is een tribune aanwezig waardoor er bij evenementen tot duizend toeschouwers aanwezig kunnen zijn. Een glazen wand verbindt de twee baden. Op de eerste etage zijn de baden te vinden, zodat er op de begane grond ruimte is voor horeca, winkels en andere functies.

Gevel

De bestaande gevel van het deelgemeentekantoor is duurzaam gerenoveerd en zo veel mogelijk behouden. De gevel van de uitbreiding bestaat uit ramen met verschillende groottes. Grotere ramen bevinden zich daar waar behoefte is aan daglichttoetreding, kleinere op plekken waar de privacy nodig is. De nieuwe gevel is geïnspireerd op de bestaande gevel. Dit is te zien aan het ritme, de kleurstelling en de dieptewerking. Het gebouw wordt hierdoor één geheel.

Hart van Zuid

Deze transformatie is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid rondom Rotterdam Ahoy, Zuidplein en omgeving is een van de grootstedelijke projecten waar stevig op wordt ingezet. Het moet uitgroeien tot een volwaardig centrum van Rotterdam Zuid, waar men in een aangename omgeving kan wonen, werken, ondernemen en ontspannen.

Naast een 25-meterbad is er ook een 50-meter wedstrijdbad dat gevuld is met 3,8 miljoen liter water. Het zwembad wordt vooral gebruikt voor wedstrijden, schoolzwemmen en recreatief zwemmen, al dan niet in verenigingsverband en er zijn activiteiten voor doelgroepen.

Samen

Ballast Nedam en Heijmans zijn samen verantwoordelijk voor het ontwerp, de realisatie en de financiering van de gebiedsontwikkeling, inclusief een onderhoudscontract tot 2043.

Advertisment ad adsense adlogger