Utrecht, Amsterdam en Alkmaar scoren als beste op duurzaamheid

Utrecht, Amsterdam en Alkmaar scoren als beste op duurzaamheid

Utrecht, Amsterdam en Alkmaar scoren hoog op duurzaamheid. Dit blijkt uit een quickscan van Natuur & Milieu naar de duurzaamheid van grote gemeenten.

‘Gemeenten hebben veel middelen in handen om echt een duurzaamheid verschil te maken’

“Gemeenten hebben een belangrijke rol in het verduurzamen van Nederland,” aldus Geertje van Hooijdonk, hoofd Programma’s bij Natuur & Milieu, “maar we zien dat slechts een deel deze rol ook actief oppakt. De verkiezingen zijn een uitgelezen moment om de gemeenten onder de loep te nemen.”

Geen enkele gemeente scoort overal goed op. Ook voor koplopers is er nog werk aan de winkel. De uitdagingen verschillen. Zo maakt de hoeveelheid hoogbouw het lastiger voor grote, stedelijke gemeenten als Amsterdam en Rotterdam om hoog te scoren op het aantal zonnepanelen per inwoner. Gemeenten met veel oude, historische gebouwen zoals Delft en Haarlem moeten weer meer doen om het energieverbruik omlaag te krijgen.

Het goede voorbeeld

Gemeenten kunnen hun burgers ook het goede voorbeeld geven met duurzame keuzes. Dit kan bijvoorbeeld door zelf duurzaam in te kopen. Maar nog lang niet elke gemeente geeft het goede voorbeeld, blijkt uit het onderzoek. Zo houden de meeste gemeenten geen rekening met uitstoot bij de inkoop van eigen vervoer. Ook neemt nog lang niet elke gemeente groene stroom af. Juist dit soort laaghangend fruit kan makkelijk geplukt worden.

Klimaatdoelen

Gemeenten met ambitieuze klimaatdoelen blijken vaker hoog te scoren in de quickscan. Zo wil Utrecht klimaatneutraal zijn in 2030. Deze doelen worden vaak vertaald naar concreet beleid, zoals het stimuleren van zonnepanelen of het invoeren van een milieuzone. “Dit klinkt misschien als een open deur, maar het geeft aan dat zo’n doel geen dode letter is,” aldus van Hooijdonk. “Het geeft een gemeenteraad richting en helpt om sneller te verduurzamen.”

Verkiezingen

Door decentralisatie spelen gemeenten een steeds belangrijker rol in de omslag naar een duurzame samenleving. “Gemeenten hebben veel middelen in handen om echt een verschil te maken,” aldus Van Hooijdonk. “De verkiezingen bieden een prachtkans om het thema stevig op de politieke agenda te zetten en nieuwe maatregelen vast te leggen in de collegeakkoorden. Juist in die gemeenten die nog achterlopen.”

Over het onderzoek

De quickscan kijkt naar 42 van de grootste stedelijke gemeenten van Nederland, verenigd in de G4 en G32. Voor de quickscan heeft Natuur & Milieu 12 indicatoren onderzocht op het gebied van energie, mobiliteit en afval. De selectie is tot stand gekomen op basis van openbaar beschikbare, actuele datasets. Daarbinnen is gekozen voor indicatoren waar een gemeente ook duidelijk zelf invloed op uit kan oefenen. In de quickscan biedt Natuur & Milieu de gemeenten specifieke handvatten om hun scores omhoog te krijgen.

Het hele rapport is hier te lezen.
Een snel overzicht van de 42 gemeenten is hier te vinden.

Advertisment ad adsense adlogger