Verduurzaamde sociale huurwoningen Waalwijk opgeleverd

104 verduurzaamde sociale huurwoningen in de wijk Laageinde-Zuid in Waalwijk zijn door BAM Wonen opgeleverd aan wooncorporatie Casade. Bijzonder aan het project zijn ook de natuurinclusieve oplossingen die toegepast zijn.

“De verduurzaamde sociale huurwoningen uit begin jaren zestig zijn van een gemiddeld energielabel C naar label A+ en A++ gegaan”

Natuurinclusief en circulair

Wenink Holtkamp ontwierp drie varianten om de verschillende woningtypes in Waalwijk een vernieuwde en frisse uitstraling te geven. Daarvoor zijn aanpassingen in materiaalgebruik en kleurstelling gerealiseerd, is onderhoud uitgevoerd en zijn natuurinclusieve en circulaire oplossingen toegepast.

Groendak

Bij twee woningblokken is een dak met mos en sedum toegepast en bij drie andere woningblokken zijn pergola’s met groene klimplanten geplaatst. De pergola’s zijn circulair vervaardigd uit het hout van de oude kozijnen.

Lees verder onder de afbeelding.
Verduurzaamde sociale huurwoningen in Waalwijk opgeleverd

Beschermde diersoorten

Voor de beschermde diersoorten vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen zijn volop nestgelegenheden aangebracht in alle langs- en kopgevels. BAM Wonen ontwikkelde met Faunest een nokkast die royaal ruimte biedt aan vleermuizen. Dankzij isolerend materiaal bevat de speciale vleermuiskast drie verschillende binnenklimaten.
“Hoe meer keuze er is voor de dieren om in te gaan huisvesten, hoe meer kans er is dat kolonies weer gaan groeien”, aldus Jennifer de Jonge, architect voor de dieren bij Faunest.

Toekomstbestendig wonen in Waalwijk

Installatietechnisch omvat de verduurzaming het plaatsten van een CO2-gestuurd ventilatiesysteem met warmteterugwinning en het vervangen van de huidige radiatoren. Voortaan kan de huidige cv-ketel, die momenteel nog niet aan vervanging toe is, de woning energiezuiniger met middentemperatuur verwarmen. De nieuwe radiatoren zijn toekomstbestendig. Zodra de ketels vervangen moeten worden, kunnen de woningen gasloos gemaakt worden met behulp van bijvoorbeeld een warmtepomp.

Voorbereid op gasloos

De energetische werkzaamheden maken de woningen gereed voor aardgasvrij gebruik en resulteren in een gasreductie van ruim 65.000 m3 per jaar en verlaging van de CO2-uitstoot met meer dan 208.000 kilogram per jaar.

De nieuwe groepenkast is aangepast zodat bewoners eenvoudig kunnen overstappen op elektrisch koken. Ook heeft men dakpannen en schoorstenen vervangen door geïsoleerde stalen dakplaten met acht zonnepanelen aan de zonkant en metalen schoorstenen. De gevels en kruipruimtes zijn voorzien van isolatiemateriaal.

Verduurzaamde sociale huurwoningen Laageinde Zuid Waalwijk opgeleverd.

Lees ook: 400 sociale huurwoningen in duurzame wijk Hoofddorp.

Advertisment ad adsense adlogger