Wonen in het Goudse Spaardersbad

  • Wonen in het Goudse Spaardersbad

De verkoop is gestart van de loftwoningen in het Spaardersbad in Gouda. Het Spaardersbad is één van de laatste overgebleven jaren dertig zwembaden in Nederland. Het dankt zijn naam aan de inwoners van Gouda die geld bij elkaar spaarden om het gebouw te realiseren.

Zoveel mogelijk oorspronkelijke elementen van het Spaardersbad worden behouden.

Aan de Van Itersonlaan in Gouda staat één van de laatste overgebleven overdekte jaren dertig zwembaden van het land: het Spaardersbad. Als één van de best bezochte zwembaden van Nederland in de vorige eeuw, bewaart dit bad persoonlijke herinneringen van hele generaties Gouwenaars.

Plan

Mei architects and planners heeft samen met WHD een plan ontwikkeld. Ze behouden het bijzondere gebouw en transformeren het tot woongebouw met zes woningen rondom het oorspronkelijke zwembad. Het zwembassin blijft hierbij behouden als gemeenschappelijke tuin. De gemetselde buitengevel blijft ook intact. Wijzigingen in deze gevel blijven tot een minimum beperkt, zoals het toevoegen van enkele uitzichtramen.

In de symmetrie van het gebouw komt een nieuwe hoofdentree. Zo worden de woningen vanuit het hart van het gebouw toegankelijk gemaakt. Om licht en lucht naar binnen te halen wordt het dak boven het zwembassin open gemaakt. De oorspronkelijke stalen dakconstructie komt daarbij weer in het zicht. De constructie loopt door in de woningen en blijft ook daar zichtbaar.

Oorsponkelijke staat

Door het oorspronkelijke zwembassin in te richten met groen ontstaat er een binnentuin die het gebouw een mediterraanse sfeer geeft. Er worden zoveel mogelijk elementen in de oorspronkelijke staat behouden zoals de  originele tegels van het zwembad. In de nieuwe entreehal, ter plaatse van de voormalige technische ruimte van het zwembad, komen historische foto’s van het zwembad te hangen.

Het voormalige monumentale pand aan de Van Itersonlaan staat al sinds de opening van het Groenhovenbad leeg.

Meer info: www.woneninhetspaardersbad.nl

Het plan en de 3D impressies zijn gemaakt door Mei architects and planners. De ontwikkelaar is White House Development BV uit Gouda.

Advertisment ad adsense adlogger