Kunstmatig rif geïnstalleerd in IJmuiden

Kunstmatig rif geïnstalleerd in IJmuiden

De Amsterdamse Startup ReefSystems installeert kunstmatige riffen om de biodiversiteit te bevorderen en heeft een kunstmatig rif geïnstalleerd in IJmuiden.

“ReefSystems wil grotere kunstmatige rif installaties bij windmolenparken in de Noordzee plaatsen”

ReefSystems ontwerpt en produceert systemen om de biodiversiteit te bevorderen. In dit geval een kunstmatig rif of het ‘Modular Sealife System’, zoals de oprichters het zelf noemen.

In samenwerking met Port of Amsterdam, Rijkswaterstaat en Wageningen Universiteit wordt hiermee de groei van verschillende populaties onder water in het Noordzeekanaal gestimuleerd. Gebrek aan habitats is na visserij, het blokkeren van migratiewegen en vervuiling de grootste oorzaak van de afnemende biodiversiteit.

Nieuw leefgebied

Door het installeren van kunstmatige riffen wordt nieuw leefgebied gecreëerd voor lokale- en migrerende vissoorten, schaal- en schelpdieren. De verschillende microhabitats bieden voedsel, schuilplek en voortplantingsgebied voor een grote diversiteit aan soorten, waardoor populaties weer kunnen groeien en lokale ecosystemen herstellen.

De rif installatie bij IJmuiden is de eerste van drie installaties van het overkoepelende Noordzeekanaal project. Er is een rif geplaatst bij de Moezelhaven (brak water) en op 3 november jongstleden bij het Amsterdamse Marineterrein (zoeter water).

(Lees verder onder de foto.)

Windmolenparken

Met dit project zet ReefSystems een stap richting grotere kunstmatige rif installaties in windmolenparken in de Noordzee. ”Helaas zijn er momenteel allerlei wetten en bepalingen, waardoor het installeren van permanente kunstmatige rif-installaties in de Noordzee nog verboden is.”

Daarom is het bedrijf druk bezig met het ontwikkelen van een nieuw kunstmatig rif wat biologisch afbreekbaar is, zodat het rif niet verwijderd hoeft te worden, maar vanzelf verdwijnt.

Internationaal

Ook op internationaal gebied zit de Amsterdamse startup niet stil. Inmiddels zijn er pallets met negentig modules verscheept naar Mombasa, Kenia. In de zuidelijke kustplaats Shimoni zal ReefSystems in samenwerking met offshorebedrijf Boskalis en Wageningen Universiteit dat daar het een rifrestauratie onderzoekproject uitvoert samen met de stichting REEFolution, met de negentig modules een flink testrif installeren.

Meer informatie over ‘Kunstmatig rif geïnstalleerd in IJmuiden’: ReefSystems

Advertisment ad adsense adlogger