Herbruikbaarheidsscan Rijkswaterstaat versoepeld circulariteit

Herbruikbaarheidsscan Rijkswaterstaat versoepeld circulariteit

Rijkswaterstaat gaf al eerder aan in 2030 volledig circulair te willen werken. Het is daarom belangrijk om te weten welke onderdelen van bestaande kunstwerken, zoals viaducten en bruggen, nog te hergebruiken zijn. Een herbruikbaarheidsscan geeft een succesvolle aanzet naar verdere circulariteit, zo bericht men.

“De herbruikbaarheidsscan helpt om voor bruggen en viaducten die gesloopt worden te bepalen welke onderdelen voor hergebruik geschikt zijn”

Uitdaging Rijkswaterstaat

De herbruikbaarheidsscan werd door Nebest ontwikkeld binnen consortium Closing the Loop* als onderdeel van hun winnende inzending voor de SBIR Circulaire Viaducten. Daarmee daagde Rijkswaterstaat de markt uit om met innovatieve circulaire oplossingen te komen.

Breder inzetbaar

De herbruikbaarheidsscan kan nog meer impact hebben als Rijkswaterstaat het instrument breder inzet, bijvoorbeeld bij standaardinspecties. Die kans deed zich voor toen Nebest aan de slag ging voor het programma IAK. Daarin inspecteert Rijkswaterstaat kunstwerken om het benodigde onderhoud te bepalen.

Herbruikbaarheidsscan als uitbreiding op standaardinspectie

De herbruikbaarheidsscan is een relatief kleine uitbreiding van de standaard inspectie die man elke zes jaar uitvoert op alle 6.000 kunstwerken. Zowel de inspectie als de scan beginnen met het vaststellen van de mate van achteruitgang (decompositie) van het kunstwerk.

Standaardisatie

Er wordt tevens gekeken naar de mogelijkheid tot standaardisatie. Van een aantal kunstwerken zijn negen generieke materialenpaspoorten gemaakt. Daartoe is de lijst van platform CB’23 ingekort en meer gericht op de negen typen. Die materialenpaspoorten worden verder afgestemd met externe partijen om tot een standaard te komen, bericht men verder.

Meer informatie

Het volledig bericht omtrent de herbruikbaarheidsscan, de voortgang en ervaringen van de betrokkenen is hier te lezen bij Rijkswaterstaat.

*Closing te loop

Dit consortium van Rijkswaterstaat zet in op zo hoogwaardig mogelijk hergebruik van bestaande viaducten. Het prototype bestaat uit vier onderdelen:
• Allereerst de herbruikbaarheidsscan: daarmee bepalen ze onder welke voorwaarden een onderdeel opnieuw kan worden toegepast.
• Met een materiaalkundig onderzoek stellen ze vervolgens de herbruikbaarheid van een onderdeel vast.
• Ook creërt men circulaire ontwerpconcepten met als uitgangspunt: hoe maak je uit bestaande onderdelen een volledig nieuw viaduct dat ook weer 100 jaar meegaat? Die onderdelen moeten worden gevonden en ‘geoogst’.
• Vervolgens is er de realisatie van het uiteindelijke prototype in de pilotfase.

Herbruikbaarheidsscan Rijkswaterstaat versoepeld circulariteit. Lees ook:
Rijkswaterstaat en aannemers delen data voor beter assetmanagement
Duurzamer beton voor alle projecten Rijkswaterstaat
Nieuwe toepassing Groningse liggers in viaduct.

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Advertisment ad adsense adlogger