SmartBrick, detectiesysteem voor kade- en brugfalen

SmartBrick – detectiesysteem voor kade- en brugfalen

SmartBrick – van het bedrijf Althen – is in staat zeer kleine, significante bewegingen te detecteren. Hiermee kan SmartBrick worden ingezet als eerstelijns-detectiesysteem op kade- en brugfalen.

‘SmartBrick is niet persé rocket science als je kijkt naar de inclinatiesensor an sich’

In juli 2020 nodigde het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ondernemend Nederland in samenwerking met Gemeente Amsterdam partijen uit om een voorstel in te dienen voor innovatieve oplossingen, anders dan tachymetrie en waterpassing, die bijdragen aan de monitoring van bruggen en kademuren in Amsterdam (NB1).

Reallife pilot

Althen won in zowel de eerste als tweede fase met het SmartBrick-concept. Begin juli 2021 startte de derde eindfase, waarin Althen en drie andere winnaars hun innovatieve oplossingen voor het monitoren van bruggen en kademuren in Amsterdam doorontwikkelden in een reallife pilot van één jaar (fase 2(NB2)).

Met een eindpresentatie en onderzoeksrapport heeft Althen samen met drie andere bedrijven onlangs de laatste fase van de door de Gemeente Amsterdam en RVO ondernemend Nederland uitgegeven SBIR oproep (Small Business Innovation Research) afgerond.

Volwassen eindproduct

De vier bedrijven waren als laatste overgebleven van totaal 43 inzendingen. Althen is er in deze fase, die van juli 2021 tot juni 2022 liep, in geslaagd om SmartBrick te ontwikkelen tot volwassen eindproduct.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Sensoroplossing zonder voeding

Althen ontwikkelde SmartBrick, een speciale sensoroplossing zonder gateway en voeding, die minimaal vijf jaar zonder onderhoud de constructieve staat van kademuren en bruggen in Amsterdam online kan monitoren.

SmartBrick is een schaalbare, easy-to-implement slimme sensor welke vroege detectie van mogelijk falen van kademuren en bruggen efficiënter, sneller, nauwkeuriger en goedkoper maakt.

Begin 2022 is met SmartBrick een volledig werkende oplossing gepresenteerd, zowel wat betreft hardware alsook het benodigde data dashboard, de installatie en onderhoudsprotocollen, capaciteit voor seriematige productie en bewezen onderbouwing voor voorspellende waarde op constructief falen van bruggen en kademuren.

Toepassing SmartBrick

“SmartBrick is niet persé rocket science als je kijkt naar de inclinatiesensor an sich. De combinatie van eigenschappen: draadloos, batterij gevoed tot bijna zeven jaar bij vier berichten per dag en een heel gebruiksvriendelijk dashboard, maakt het zeer innovatief.”, vertelt Thijs Haselhoff, CEO van Althen.

“SmartBrick is bedoeld om grootschalig hoogfrequent te monitoren en bewegingen te detecteren, zodat er op tijd gewaarschuwd kan worden en gericht grondige inspectie kan plaatsvinden. De SmartBrick blijkt van grote waarde in het monitoringsproces van Amsterdam: kademuren met risicoklasse B voor vroegtijdige signalering van kadebeweging en mogelijk kadefalen, onder bruggen, en in combinatie met tachymetrie op een hoogrisicomonitoringsysteem.”

Advertisment ad adsense adlogger