Zeeuwse bruggen worden met drone geïnspecteerd

Zeeuwse bruggen worden met drone geïnspecteerd

Vooruitlopend op het grote onderhoud aan de Zeeuwse Rijksbruggen, worden tot mei 2021 grondige inspecties uitgevoerd door Rijkswaterstaat. De inspecties geven een beter beeld bij de technische staat van de bruggen en helpen scherpe keuzes te maken in de precieze renovatiewerkzaamheden die vanaf 2023 moeten worden uitgevoerd.

De Rijksbruggen waar renovatie het hardste nodig is, zijn het eerste aan de beurt

Een gespecialiseerd bedrijf begon afgelopen maand met drone-inspecties. De drones vliegen schuin boven en naast de bruggen om beelden te maken van onder meer de staalconstructies. Per dag inspecteren de dronepiloten ongeveer een brug.

Belanghebbenden, zoals de wegbeheerder en gebruikers van omliggende grond, worden hiervan op de hoogte gesteld. Voor weggebruikers geven deze inspecties geen hinder en boven passerend scheepvaartverkeer wordt niet gevlogen.

Bruginspecties

Eind januari 2021 wordt gestart met de aanvullende fysieke inspecties. Met behulp van hoogwerkers, laagwerkers en pontons wordt bijvoorbeeld onderzocht hoe het is met de staat van de voegovergangen (de overgang van het brugdek naar het wegdek).

Verder wordt gekeken naar de opleggingen (het punt waar het brugdek op de pijlers rust) en de stalen constructies, zoals die van de bogen en leuningen. Ook inspecteert Rijkswaterstaat de betonconstructies en zaken als de rijdekken, hemelwatervoorzieningen en elektrotechnische installaties.

(Lees verder onder de foto.)

Zeeuwse bruggen

De uitkomsten van de inspecties helpen Rijkswaterstaat verder te bepalen welke werkzaamheden er vanaf 2023 precies moeten worden uitgevoerd en in welke volgorde dat moet worden gedaan. Dit gebeurt bij voorkeur op basis van urgentie.

De bruggen waar renovatie het hardste nodig is, zijn het eerste aan de beurt. Het gaat in totaal om inspecties aan tien Zeeuwse bruggen. In alfabetische volgorde: de 2 Bathsebruggen, 3 Kreekrakbruggen, Postbrug, Slaakbrug, Tholensebrug, Vlakebrug en Vossemeersebrug.

Hinder

De fysieke inspecties van eind januari tot mei 2021 brengt enige hinder met zich mee voor zowel het wegverkeer als de scheepvaart. Mogelijk wordt er tijdelijk een rijstrook afgesloten om ruimte te geven aan de uitvoerders. Er blijft dan altijd 1 rijstrook beschikbaar en er worden verkeersregelaars ingezet zodat het verkeer vlot en veilig kan passeren.

Lees ook: Biocomposietbrug dag en nacht gemonitored

Zeeuwse bruggen worden met drone geïnspecteerd.

Advertisment ad adsense adlogger