Van Oord voorziet offshore windpark Sofia van fundaties en bekabeling

Van Oord voorziet offshore windpark Sofia van fundaties en verbindingskabels

Van Oord is door RWE geselecteerd als preferred supplier voor de engineering, inkoop, bouw en installatie (EPCI) van de monopile fundaties en verbindingskabels voor het offshore windpark Sofia, een van ’s werelds grootste offshore windprojecten.

Windpark Sofia wordt het vijfde en grootste Britse park waarbij RWE en Van Oord samenwerken

Windpark Sofia (1,4GW) bevindt zich op de Doggersbank in het midden van de Noordzee, 195 kilometer uit de Britse noordoostkust. Van Oord, via MPI Offshore, creëert hier een logistieke hub als basis voor de omvangrijke werkzaamheden.

Offshore installatieschip Aeolus wordt ingezet voor de installatie van de honderd extralange fundaties zonder transitiestukken. De 350 kilometer aan verbindingskabels wordt geïnstalleerd door kabellegger Nexus. De productie van de funderingen en kabels wordt door Van Oord uitbesteed.

Sven Utermöhlen, Chief Operating Officer Wind Offshore Global van RWE Renewables: “Op de Doggersbank realiseren we een van ‘s werelds grootste offshore windparken. Windpark Sofia wordt het vijfde en grootste Britse park waarbij RWE en Van Oord samenwerken, waardoor we een schat aan ervaring hebben waaruit we tijdens de uitvoering kunnen putten.”

Vanwege de gebruikte technologie en innovatie is windpark Sofia een paradepaardje voor RWE Renewables. Utermöhlen: “Maar ook voor het Verenigd Koninkrijk, vanwege de kansen voor lokale toeleveranciers en omdat het windpark een belangrijke bijdrage levert aan de netto-nul-uitstootambities van ons land.”

Lees ook: Meer windparken op de Noordzee nodig

Nieuwe constructietechnieken

Van Oord werkte al eerder nauw samen met RWE aan de bouw van de offshore windparken Rampion, Humber Gateway, Robin Rigg en London Array. Door de betrokkenheid bij windpark Sofia kunnen de banden met de Britse toeleveringsketen verder worden aangehaald.

Er kunnen nieuwe constructietechnieken worden ontwikkeld en het ontwerp van de fundaties (die een solide basis moeten bieden voor de grootste turbines die op dit moment op de markt zijn) kunnen worden geoptimaliseerd.

Pieter van Oord, CEO van Van Oord: ‘We zijn er enorm trots op dat we met RWE Renewables samenwerken als de EPCI-aannemer voor het offshore windpark Sofia.Deze bijdrage aan de aanleg van een van ‘s werelds grootste windparken op zee laat zien dat Van Oord een voortrekker is als het gaat om duurzame-energieprojecten. Windpark Sofia zal aanzienlijk helpen om de Britse klimaatdoelstellingen te halen.”

Start

In 2022 wordt onshore begonnen met de bouw bij het transformatorstation voor Sofia in Teesside. Na de financiële investeringsbeslissing in het eerste kwartaal van 2021 wordt begonnen met de werkzaamheden voor de fundaties en verbindingskabels. De installatie staat gepland voor 2024.

Meer informatie: Van Oord

Advertisment ad adsense adlogger