Houtkachel branden, wat zijn de regels?

Houtkachel branden, wat zijn de regels?

In de koude wintermaanden, zoals december, wordt er weer steeds vaker gebruik gemaakt van een houtkachel als bijverwarming. Wat zijn de eisen en regels rond het gebruik en de plaatsing van een houtkachel en houtstook?

Uitstootnormen houtkachel

Houtkachels moeten aan bepaalde uitstootnormen voldoen, anders mogen ze niet verkocht worden. De normen zijn vastgelegd in een Koninklijk besluit en hebben betrekking op zowel de uitstoot als het rendement van de kachel. Als een houtkachel niet aan deze eisen voldoet, mag deze niet verkocht worden.

Houtkachels kunnen niet verboden worden in Nederland, omdat de Europese wetgeving het toestaat om houtkachels te verkopen in Europa. Wel moeten houtkachels sinds januari 2022 voldoen aan de EcoDesign richtlijnen. Hierin staat onder meer dat kachels nog maar 40 miligram fijnstof per kuub mogen uitstoten en moeten houtkachels een rendement hebben van minstens 75 procent.

Daarnaast zijn er voorschriften omtrent de plaatsing van de rookgasafvoer. In een houtkachel mag alleen brand- en stukhout met een vochtigheid van minder dan 20 procent verbrand worden.

Plaatsing van de rookgasafvoer

Er zijn voorschriften omtrent de plaatsing van de rookgasafvoer. Deze voorschriften zijn echter geen wetten en hebben dus geen wettelijke verplichting. Toch is het belangrijk om hier rekening mee te houden bij de installatie van een houtkachel.

Brandstof

In een houtkachel mag alleen brand- en stukhout met een vochtigheid van minder dan 20% verbrand worden. Zaagsel, chemisch behandeld hout, verlijmd hout, snoeiafval en huishoudelijk afval zijn verboden.

Onderhoud kachel

Een jaarlijks onderhoud van een houtkachel is niet verplicht. Toch is het aan te raden om regelmatig onderhoud te laten uitvoeren. Dit is goed voor de veiligheid en de werking van de kachel. Denk ook aan het laten reinigen van het rookgaskanaal. Laat een schoorsteenveger de schoorsteen- en schoorsteenpijp reinigen. Zo voldoet u ook aan eventuele verzekeringseisen en voorkomt u dat kleine mankementen grote problemen worden.

Keuring

Een keuring voor de ingebruikname van een houtkachel is niet verplicht. Toch is het verstandig om een specialist te raadplegen bij de installatie van een houtkachel in uw woning.

Regels gemeente

Gemeenten kunnen beleid maken en regels opstellen voor het gebruik van houtkachels en open haarden. Ook zijn lokale regels mogelijk voor houtstook buitenshuis, zoals vuurkorven en buitenhaarden. In het omgevingsplan van gemeenten kunnen lokale regels voor houtstook staan. Het is belangrijk om rekening te houden met deze regels bij de installatie en het gebruik van een houtkachel.

kachel op hout branden, wat zijn de regels?

Lees ook:
Kennis brandveiligheid is ondermaats.

Advertisment ad adsense adlogger