‘Façades with 2020 vision’, dat is het thema van Gevel 2016, vakevent over de gebouwschil. Het thema sluit aan op de transitie in de Nederlandse bouw naar energieneutrale nieuwbouw in 2020. Naast energieverbruik speelt ook het gebruik van duurzame materialen en het sluiten van de materialenkringloop een belangrijke rol. De vakbeurs voor ontwerp en engineering van de gebouwschil vindt plaats van 27 – 29 januari in Ahoy Rotterdam.
De basis van de beurs wordt gevormd door exposanten die hun nieuwste producten voor gevels tonen. Echter wordt dit jaar volop aandacht gegeven aan de transitie naar verantwoorde en duurzame gevels. De samenleving legt qua energie- en milieudoelstelling de lat hoog voor bouwend Nederland. De opdracht om gebouwen energieneutraal te maken en de materialenkringloop te sluiten, heeft grote consequenties voor het ontwerp, de engineering en de realisatie van de gebouwschil. Kennis, creativiteit en innovatie zullen op de beurs worden samengebracht, zodat mogelijke oplossingsrichtingen kunnen worden bepaald”, zo wordt het evenement aangekondigd.
Themazones en Gevel Theater
“De technieken om een gebouw van een energieverbruiker te veranderen in een energiebron zijn er. Net zoals er manieren zijn om de in de gevel gebruikte materialen bij demontage van die gevel weer bruikbaar te maken. Het vraagt een andere visie en een andere manier van werken”, zegt Martijn Carlier, brand manager Gevel bij Jaarbeurs. In drie themazones, Circular, Energy & Healthy en Disruption, krijgen architecten, bouwers en andere betrokkenen de mogelijkheid tot nieuwe wijzen van samenwerken te komen. In deze themazones presenteren start ups creatieve en slimme oplossingen voor de uitdagingen waar de sector voor staat. Universiteiten tonen de ontwikkelingen die de komende jaren hun weg naar de markt zullen vinden. De programmering van het GEVEL Theater is opgebouwd rond dezelfde drie thema’s.
Programma
De eerste dag van Gevel 2016 staat Circular centraal, waarbij architecten en organisaties concrete toepassingen tonen van circulair en biobased bouwen. Repurpose brengt architect en bouwer bijeen om bouwmaterialen maximaal te hergebruiken. De VMRG presenteert een nieuw businessmodel dat ontwikkeld wordt voor de circulaire gevel, een revolutionair gevelconcept. De dag erna is het de beurt aan Energy & Healthy. Energieneutraliteit, zonder dat dit ten koste gaat van het binnenklimaat staat hier centraal. De Delftse start up Solar Swing toont de dynamisch binnenzonwering Kindow. De branchevereniging Romazo laat aan de hand van een position paper van de European Solar Shading Organisation zien hoe je met dynamische zonregulering een wezenlijke bijdrage levert aan het verkleinen van de CO2-footprint van een gebouw met tot 36% reductie. De slotdag zal gewijd zijn aan Disruption. Nieuwe technieken, om nog creatiever te ontwerpen, staan centraal. Studio RAP demonstreert robottechnologie in combinatie met digitale fabricage, waarmee de architect opschuift in de richting van bouwer van zijn eigen ontwerpen. Onderzoekers van de TU Eindhoven tonen hoe ver ze zijn met 3D printen in beton aan de hand van de genomineerde voorbeeldprojecten van het Cement & Betoncentrum.
Het volledige expositieprogramma is te vinden op de website van Gevel 2016