Dakschatten een innovatief bierviltjesidee

Innovatief bierviltjesidee

Goede ideeën borrelen vooral op in omgevingen die uitnodigen tot creativiteit. In het café bijvoorbeeld. Daar bedachten Robin Kerssens en Michiel Beck Dakschatten: een platform dat een beter en efficiënter gebruik van daken stimuleert. Terplekke werkten ze hun idee nader uit op de achterkant van een bierviltje. Dakschatten een innovatief bierviltjesidee.

Ze hadden elkaar nog niet eerder ontmoet; waren beiden op een doe-bijeenkomst rond ruimtelijke meerwaardecreatie; zaten bij elkaar in het team dat het winnende plan bedacht; gingen na afloop een biertje met elkaar drinken en kwamen op het idee voor Dakschatten. Dat is het verhaal zo ongeveer in een notendop. Daarna kon het echte werk, namelijk de precieze invulling, beginnen. Architect Robin Kerssens en bouwkundige Michiel Beck zijn de geestelijke vaders van een inventief plan om platte daken een meerwaarde mee te geven. Dat kan letterlijk in de vorm van geld voor de gebouw-eigenaar, omdat het pand hierdoor in waarde stijgt. Maar ook in de vorm van sociale meerwaarde voor de gebruikers en/of de stedelijke en maatschappelijke omgeving. Zo zijn er meer partijen die profiteren. Bouwondernemers bijvoorbeeld, en niet te vergeten studenten. Het Dakschatten-mes snijdt aan méér dan twee kanten. “Startpunt van ons idee was onze gezamenlijke fascinatie voor daken”, zegt Beck. “Daar ligt nog altijd ontzettend veel onbenutte ruimte. Ruimte die óók gebruikt zou kunnen worden voor duurzame ontwikkeling.” “Anderzijds”, vult Kerssens aan, “bestaat er in het onderwijs ontzettend veel behoefte om in de praktijk, op reële projecten, ervaring op te kunnen doen. Wij hebben beide zaken bij elkaar gebracht. We bieden mbo- en hbo-opleidingen en leergangen aan met een spannende combinatie van theorie, praktijk en bewustwording.” Dakschatten zoekt naar praktijksituaties – platte daken in dit geval – die op een duurzame wijze heringericht kunnen worden. De studenten werken in groepsverband aan oplossingen, waarbij alle mogelijke disciplines bij elkaar kunnen komen. Bouwkundigen, elektrotechnici, installatietechnici, maar desgewenst ook horecamedewerkers, zo blijkt hier verderop, want ook een dak kan natuurlijk een café- of restaurantfunctie krijgen.

Praktische aanpak

De initiatiefnemers vonden twee jaar geleden een gewillig oor voor hun plan bij het Mbo College Hilversum. Dat voelde wel voor de praktische aanpak, en verwachtte hiermee ook publicitair richting studenten en hun ouders de nodige vruchten te kunnen plukken. Gekozen werd voor het eigen platte dak als proeftuin. Beck: “Het gaat er niet zozeer om dat er iets bedacht wordt dat per se gerealiseerd moet worden. Hoewel dat bij gebleken meerwaarde uiteraard wel alsnog zou kunnen. Het gaat er om dat verschillende groepen studenten aan een plan werken dat mogelijk gerealiseerd zal worden. Dus inclusief overleg met de opdrachtgever, een haalbaarheidsonderzoek en een nadere uitwerking van hoe de verschillende disciplines goed zouden kunnen samenwerken. Omdat wij ook het bedrijfsleven bij de aanpak betrekken, bijvoorbeeld bij de beoordeling van de plannen, kunnen werkelijk álle partijen van elkaar leren. Temeer omdat onze partners uit het het bedrijfsleven ook gastcolleges en excursies verzorgen waar de studenten weer van kunnen leren.” Kerssens: “Deze aanpak werkt zeer stimulerend. Vraag studenten maar eens wat zij zouden doen met een plat dak van zeg vierhonderd vierkante meter. Een zwembad er op? Een achtbaan misschien? Als ze vrijuit mogen denken, krijg je ze helemaal los. Maar de invulling moet natuurlijk wel voldoende bouwtechnisch en financieel onderbouwd zijn. Want het plan moet zoals gezegd wel haalbaar zijn en uitgevoerd kunnen worden.”

Zeecontainers

Inmiddels zijn diverse Dakschatten-projecten uitgevoerd. Niet alleen in Hilversum, maar ook bij het Koning Willem I College in Den Bosch, een hbo-opleiding. Dit jaar is ook het werkgebied uitgebreid van platte daken naar maaiveldniveau. Daar heet Dakschatten nu Food for Thought. Deze nieuwe ontwikkeling was misschien dan wel puur toeval, maar het principe blijft hetzelfde.
“De vastgoedeigenaren van het ArenaPark in Hilversum zitten met een kavel dat nog even niet kan worden bebouwd”, zegt Jeroen Maaskant. “Daarom ontstond de vraag naar een tijdelijke tussenoplossing die de monocultuur van het kantorenpark zou kunnen doorbreken en een toegevoegde waarde te geven. Met een horecapaviljoen bijvoorbeeld.” Maaskant is voorzitter van het Vastgoed Owners Collectief (VOC) ArenaPark. Een van die andere ‘owners’ is het Mbo College Hilversum. “Dat kwam met een voorstel om conform de Dakschatten-aanpak een horecapaviljoen te laten ontwerpen door de eigen studenten”, aldus Maaskant. Inmiddels hebben zeven groepen een presentatie gehouden en is een winnaar gekozen. “Maar dat betekent niet dat we het winnende plan één op één gaan realiseren”, zegt Maaskant. “We voegen uit alle inzendingen de beste ideeën samen, en dat gaan we uitvoeren. Veel kan ik er nog niet over zeggen – we denken er nog over na – maar het wordt een duurzame tijdelijke horecagelegenheid gebouwd met zeecontainers die mede draaiend wordt gehouden door studenten. Die zijn eveneens van het Mbo College.” Maaskant is zeer te spreken over deze oplossing. “Hartstikke leuk” zegt hij, “en het beantwoordt de concrete vraag van vastgoedeigenaren en eindgebruikers. Er gebeurt hier nu iets door lijnen te leggen die nog niet eerder zijn gelegd. Dit brengt ons park meer tot leven. Dat geeft voldoening.” Daarom is het goed om te weten dat Dakschatten ook samenwerkt met Leven op Daken. Zo beoordeelt LOD niet alleen inzendingen, maar verzorgt het ook gastcolleges en excursies naar vermaarde LOD-projecten zoals de Kameleon en de Dakmoestuin in Zuidpark.

Zie voor meer informatie: Dakschatten

Bron: Leven op Daken

Advertisment ad adsense adlogger