De Groene Menukaart verduurzaamt oude gebouwen

De Groene Menukaart verduurzaamt oude gebouwen

Historische gebouwen verduurzamen, het blijkt soms een ingewikkelde klus. Morgen, 19 mei, lanceren zes Nederlandse wethouders samen met Joos Ockels ‘De Groene Menukaart’, een toolbox met handvatten om oude gebouwen duurzaam te maken. De Groene Menukaart biedt een handreiking voor iedereen in Nederland met een historische woning, kerk, boerderij of industrieel erfgoed. Bezoekers van de website krijgen meer dan 50 opties om hun pand te verduurzamen.

De eerste Groene Menukaart zag in 2014 het levenslicht en was, als initiatief van wijlen Wubbo Ockels met zijn organisatie De Groene Grachten, gericht op de Amsterdammer. Vanaf 19 mei 2016 is De Groene Menukaart te gebruiken door mensen uit het hele land. De toolbox is volledig vernieuwd in samenwerking met het SER Energieakkoord en zeven koplopersgemeenten. Daarom lanceren donderdag wethouders uit Maastricht, Bergen op Zoom, Leiden, Wassenaar, Voorschoten, Den Haag en Amsterdam samen met de vrouw van Wubbo Ockels, Joos Ockels, De Groene Menukaart.

De Groene Menukaart

“Nederland telt alleen al 1,5 miljoen woningen van voor 1945. Dat is zo’n 20% van alle woningen in Nederland, van jaren ’30 woningen tot monumentale grachtenpanden en landgoederen”, aldus Suze Gehem van De Groene Grachten. Om deze gebouwen in stand te houden is het belangrijk dat ze meegaan met de tijd. Oude gebouwen verduurzamen vraagt om een andere aanpak dan nieuwbouw. Gehem: “Mensen denken vaak dat er niet veel mogelijk is door de benodigde vergunningen. Ook lijkt het vinden van financiering ingewikkeld en de duurzame opties moeten ook passen bij een oud gebouw. Maar ieder pand heeft wel degelijk zijn eigen mogelijkheden.” Om deze drempels weg te nemen is De Groene Menukaart ontwikkeld.

Eenvoudig tot actie overgaan

De toolbox is geschikt voor alle soorten historische gebouwen, of het nu om een woning, kantoor, fort, hotel, museum of kerk gaat. De website helpt bezoekers om hun pand energiezuinig, milieuvriendelijk en comfortabel te maken, door hen te informeren over ruim 50 duurzame opties. De toolbox is ingedeeld in 5 thema’s: quick wins, elektriciteit, verwarming, water & groen en isolatie. Van warmtepomp tot zonnepaneel, van isolerend glas tot groen dak. Bezoekers kunnen meer lezen over de duurzame opties en een snelle berekening maken van de investering, terugverdientijd en CO2 besparing. Ook zijn regelgeving, financiering en voorbeeldprojecten uit de deelnemende steden verzameld, zodat bezoekers eenvoudig echt tot actie kunnen overgaan met hun duurzame plan.

Advertisment ad adsense adlogger