Droogmontage voor uitkragende balkons biedt tijdwinst bij prefab bouw

Droogmontage voor uitkragende balkons biedt tijdwinst bij prefab bouw

VBI heeft samen met Schöck Nederland een innovatief ophangsysteem ontwikkeld voor het droog en achteraf monteren van prefab balkons en galerijplaten aan prefab appartementenvloeren. De nieuwe balkonoplossing biedt aannemers een enorme tijdswinst. Daarnaast worden de balkons schoon opgeleverd, zonder tijdelijke beschermingen tegen eventuele gebouwbeschadigingen.

De balkonverbindingen hebben een koudebrugonderbreking – de zogenoemde iso-korf

Het verbindingselement van Schöck voor dit nieuwe ophangsysteem wordt in VBI-randplaten geïntegreerd. Innovatief aan deze oplossing voor appartementen is de snelheid en het gemak waarmee de vrij uitkragende balkons zonder onderstempeling en steigerwerk droog aan het prefab casco van het appartementengebouw gemonteerd kunnen worden.

Bijkomend voordeel hiervan is dat de prefab balkons demontabel blijven. Ze kunnen dus eenvoudig van de gevel gehaald en hergebruikt worden. Inmiddels is bij een appartementencomplex in Amersfoort van Goossen te Pas Bouw en een verpleeghuis in Marum van Plegt-Vos het concept van deze balkonoplossing toegepast.

Balkonoplossing

Arend Jan Spijker, teamleider en projectmanager R&D bij VBI, legt uit dat appartementenvloeren de basis zijn van deze nieuwe oplossing voor uitkragende balkons. Spijker: “Nieuw aan deze balkonoplossing is dat dit type balkons voortaan in combinatie met prefabbetonelementen gerealiseerd kan worden.”

In het vloerveld met de prefab kanaalplaten worden grenzend aan de balkons of galerijen, speciale prefab randelementenin de vloer opgenomen. Deze randplaten, die in breedte kunnen variëren van 80cm tot 140cm, zijn in de fabriek al voorzien een verankeringssysteem met bevestigingspunten.

VBI heeft dit systeem samen met de firma Schöck Nederland BV ontwikkeld. “In principe past dit systeem op alle soorten prefab balkonoplossingen.” Spijker legt uit dat de balkonverbindingen een koudebrugonderbreking hebben. “Dit geïsoleerde gedeelte, de zogenoemde iso-korf, wordt in een ontwerp vaak vergeten, maar levert wel een belangrijke bijdrage aan het goed kunnen isoleren van een gebouw.”

Fixatie

De balkon- en vloerdelen met bijbehorende verankerings- en bevestigingspunten passen naadloos in elkaar. “In de montagefase is het puur een kwestie van vloer- en balkononderdelen in elkaar schuiven en deze vervolgens fixeren. De balkons worden als laatste bouwelement, na de ruwbouw gemonteerd.”

Hiermee wordt schade aan de balkons of vervuiling van de elementen tijdens de bouwwerkzaamheden voorkomen. Spijker: “Na fixatie staat deze verbinding zo stevig als een huis waardoor de balkonoplossing verder geen controle nodig heeft tijdens de gebruiksfase.”

Lees ook: 6.400 balkons in Utrecht op veiligheid gecontroleerd

Afstemming met de aannemer

Frank van Dulkenraad – teamleider Technische Buitendienst bij VBI – vindt de afstemming met de aannemer van groot belang. “Op deze manier zorgen we vanuit VBI ervoor dat op de bouwplaats het monteren van de losse elementen gestroomlijnd loopt. De slimme verbinding van Schöck maakt het mogelijk om de balkons aan het eind van de levensfase te demonteren. Hierdoor draagt het nieuwe systeem bij aan duurzaam en circulair bouwen.”

Het systeem van uitkragende balkons zonder onderstempeling is voor VBI overigens niet nieuw. Wel nieuw is dat bij deze balkonoplossing, in combinatie met
een kanaalplaat, droog gemonteerd kan worden, waardoor de balkons niet meer op de traditionele manier in het werk aangestort hoeven te worden.

Voordelen

De droge montage levert een aantal belangrijke voordelen. De aannemer hoeft geen rekening meer te houden met droog- of verhardingstijd. De montage van de prefab onderdelen is niet meer afhankelijk van weersomstandigheden. Er zijn geen extra bewerkingen nodig op de bouwplaats, wat de kwaliteit verhoogt, faalkosten vermindert en de bouwtijd verkort.

Snelle installatie

Ontwikkelende aannemer Goossen te Pas Bouw uit Enschede heeft de balkonoplossing toegepast voor de bouw van een appartementengebouw van dertig socialehuurwoningen in Amersfoort.

Marko Nijland, projectleider van Goossen te Pas Bouw: “Eigenlijk is het een vrij simpel ophangsysteem, waarmee we binnen anderhalve dag 24 balkons aan de gevels kunnen hangen, dat is ongekend snel”, zegt Rolleman. “Dit systeem heeft ons een zestal weken tijdswinst opgeleverd, vergeleken bij de traditionele manier van balkons plaatsen aan een appartementengebouw.”

Advertisment ad adsense adlogger