6.400 oude balkons op veiligheid gecontroleerd in Utrecht

6400 oude balkons op veiligheid gecontroleerd in Utrecht

In de gemeente Utrecht worden er op korte termijn op 6.400 adressen gecontroleerd of de woningen balkons hebben met stalen liggers.

De balkons moeten op tijd extra onderhoud krijgen

Veiligheid en levensduur

“Het proces van verroesting gaat door, maar er is niet direct een veiligheidsrisico”, aldus de gemeente op RTV Utrecht. Veel balkons in Utrecht komen uit de periode tussen 1850 en 1945. “De levensduur van de liggers is beperkt, namelijk rond de zeventig tot tachtig jaar”, liet wethouder Klaas Verschuure van Ruimtelijke Ontwikkeling eerder in een brief aan de gemeenteraad weten.

Roest niet altijd zichtbaar

De bevestiging in de muur kan gaan roesten door het vochtige klimaat. Dit maakt de constructie minder stevig. Roestvorming is van buitenaf niet altijd zichtbaar. Roestvorming in de liggers kan gevaar opleveren voor mensen die op of onder de balkons zijn.

Scheuren

Als de draagkracht van de liggers flink is aangetast, kunnen balkons vervormen, met als gevolg dat er scheuren in de gevel ontstaan. Eigenaren kunnen dit gevaar herkennen en kunnen actie ondernemen.

Bij de afdeling Vergunningen Toezicht en Handhaving van de gemeente Utrecht zijn er de afgelopen jaren verschillende meldingen over dit type balkon binnengekomen en door de gemeente opgepakt en afgehandeld.

(Lees verder onder de foto.)

Controles

Deze week wordt gestart met de controles. De wethouder schetst dat er naar verhouding veel van dit soort balkons zijn. Dit maakt dat dat de gemeente dit project is gestart. Bewoners van Utrecht worden per brief op de hoogte gebracht over het onderhoud. Verder organiseert de gemeente Utrecht een webinar waar huiseigenaren terecht kunnen met vragen over onder andere de veiligheid.

6.400 oude balkons op veiligheid gecontroleerd in Utrecht.

Advertisment ad adsense adlogger