Duurzaamste hovenier van Nederland 2014

Winnaars duurzaamste hovenier van Nederland 2014

De vakjury, bestaande uit Nico Wissing, Jos Schoorl, Jurgen Smit, Ruud Aanhane, Paul Geerts, Ruud Snijders en Anita Meuleman, signaleerde een grote diversiteit bij de inzenders voor de duurzaamste hovenier van Nederland in werk en omvang.

Centraal staan de duurzame bedrijfsvoering en de daarmee samenhangende bedrijfsprocessen. Waaruit blijkt die duurzaamheid, liggen er sociale en ecologische criteria ten grondslag aan de bedrijfsvoering, welke milieudoelstellingen worden er gesteld, hoe kun je energie- en kostenbesparend werken, welke keuzes worden er gemaakt op het gebied van duurzame materialen, hergebruik van materialen en recycling van afvalstoffen? En hoe wordt de duurzame bedrijfsvoering naar en door het personeel uitgedragen (Internal branding, ergonomie en scholing) en draagt het groenbedrijf ook in de communicatie met de (toekomstige) klant de duurzame kernwaarden uit? Een opvallend en heuglijk feit: Het duurzaam doen en denken krijgt een steeds breder draagvlak.

Duurzaam groen is van belang voor ons milieu en voor de biodiversiteit. Ook MVO speelt een grote rol in de verkiezing waarvoor drie bedrijven werden genomineerd. De vijfde editie van de verkiezing, georganiseerd door Innogreen organische meststoffen en Vakblad TUINPRO, had zijn ontknoping op TuinIdee in Den Bosch waar Het Groenbedrijf uit Deventer werd uitgeroepen tot Duurzaamste Hovenier van Nederland.

Eervolle vermelding, het juryrapport

En ja, dan staat de jury voor een moeilijke kwestie. Een mooi bedrijf. In de groenbranche. Dat bovendien groener is dan groen. Maar geen hovenier…
Toch heeft de jury gemeend dat een nominatie met uiteindelijk een eervolle vermelding op zijn plaats is. Voor het genereren van positieve aandacht en ook om zijn welgemeende waardering uit te spreken voor de projecten die Leven op daken al heeft weten te realiseren en nog zal gaan realiseren.

Een eervolle vermelding was er voor Leven op daken, een organisatie die verschillende partijen bij elkaar brengt om te komen tot een compleet concept voor een groen dak. Groene daken zijn, zeker in stedelijke gebieden, actueler dan ooit. Neem daarbij ook het feit dat Leven op daken zich inzet voor biodiversiteit. Het gaat hierbij niet om een eenvoudig sedumdak. Maar om goede afgewogen concepten waarvan de uitvoering er ook na drie jaar nog florissant bijligt. En hierbij gaan ze niet over een nacht ijs. Zo zijn ze onlangs een Green Deal gestart met Economische Zaken naar aanleiding van de CoP Bedrijven en Biodiversiteit.

Leven op daken werkt als adviesorgaan samen met verschillende partijen om te komen tot een compleet concept voor een duurzaam groendak. ‘Het gaat daarbij altijd om een totaal project waarbij we de verschillende partijen zoeken’, vertelt Erik Steegman, directeur van Leven op daken. ‘Een deel voert uit, een ander deel is producent of leverancier van de producten. We laten zien wat er op daken kan – en dat is heel veel – en aan welke spelregels het moet voldoen.’ Een hele dikke eervolle vermelding dus voor Leven op daken.

Joost van der Spek

Joost van der Spek van Manos Verdes uit Den Haag wint het zilver. Joost werkt als duurzaam ecologisch hovenier voornamelijk voor lokale particulieren met een kleine stadstuin (80-100 m2) waarbij de focus ligt op het groenwerk en het hergebruiken van middelen. Voor het tuinontwerp is de bodem het uitgangspunt voor het beplantingsplan, daarom neemt Joost van iedere tuin een bodemmonster en past bodemverbetering toe middels biobased producten. Verder maakt hij gebruik van biologische zaden en planten waarbij biodiversiteit heel belangrijk is – beplantingsplannen bevatten vogel- en vlindervriendelijke planten, waardplanten en indien mogelijk drachtplanten.

Het Groenbedrijf

Ontstaan vanuit de Sociale werkvoorziening Salcon is het 240 medewerkers tellende Het Groenbedrijf uit Deventer nog steeds een grote werkvoorziener voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Doelstelling van Het Groenbedrijf is Beter voor de stad, Beter voor de mensen en Beter voor de portemonnee, aldus directeur Jan Jette Donker.

Bij alle werkzaamheden wordt telkens opnieuw gekeken of ze nog verder zijn te verbeteren. Hetzelfde geldt voor materiaal(her)gebruik zoals gekloofde eiken palen rondom een aangelegde kikkerpoel, de aanleg van een ‘bijenlint’ door de stad en het inzetten van een schaapskudde voor het beheren van ecologische- en natuurgebieden.

En met de bedrijfsvoering zit het ook wel snor. Neem de certificeringen: ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 en PSO trede 3: een indrukwekkende lijst. De nieuwste bedrijfsauto’s van Het Groenbedrijf rijden op groen aardgas (CNG), er zijn bedrijfsfietsen beschikbaar en een van de uitvoerders rijdt op een scooter met Aspen brandstof. Er wordt stroom opgewekt middels 240 zonnepanelen – daarnaast zijn er ook nog drie schaftketen voorzien van zonnepanelen. De werknemers kunnen beschikken over ergo-coaches en in-house cursussen en opleidingstrajecten.

Advertisment ad adsense adlogger