Energiedaken

Energiedaken

Zogenaamde energiedaken beschikken over een uiterst slim systeem

‘Van wie is het dak?’, met het toepassen van meervoudig ruimtegebruik op daken een steeds meer gestelde vraag. Waterdichting op platte of licht hellende daken met gesloten bedekkingen is tot nu toe een taak voor de dakdekker, die het complete daksysteem garandeert. Ook het preventieve jaarlijks onderhoud ligt in zijn handen. Nu de dakdekker geconfronteerd wordt met het steeds meer toepassen van meervoudig ruimtegebruik op daken, is het de vraag of nog altijd het dak van hem blijft.

De moderne dakdekker is inmiddels dakaannemer geworden en zal het volledige systeem in samenwerking met verschillende marktpartijen uitvoeren. Hierbij aangevend dat een aanspreekpunt een groot voordeel is voor latere behandelingen van calamiteiten. De dakaannemer die zo parkeerdaken, daktuinen en waterdaken en ook de veiligheid op daken onder de vlag van zijn bedrijf uitvoert. Maar is dit het geval? Wordt de dak-aannemer niet steeds meer teruggedrongen naar zijn eigenlijke werkzaamheden: alleen de waterdichting van het dak?

In het kader van daktuinen is het de laatste jaren algemeen aanvaardbaar dat de dakaannemer het totale -pakket aanbiedt en uitvoert en onderbrengt onder zijn (verzekerde) garantie of waarborgfonds. Hierbij werkt de dakaannemer vaak intensief samen met partners vanuit onder andere de hovenierskant. In het kader van de -parkeerdaken is het niet anders, hier werkt vaak de dakaannemer samen met gespecialiseerde bedrijven en producenten van systemen die als één pakket kunnen worden aangeboden. Meest van tijd zal de dakaannemer als penvoerder het aanspreekpunt van de opdrachtgever zijn. Als er calamiteiten in verband met de waterdichting is zal ook de dakaannemer als eerste worden gecontacteerd en zal hij gelijk deze melding kunnen behandelen en oplossen.

Maar de dakdekkerwereld staat als redelijk conservatief te boek en zal doorgaans niet direct meegaan met allerlei tendensen om meer op het dak te gaan doen waarbij hij onbekende systemen moet meenemen en ook garanderen. Zo ook bij het steeds meer toepassen van energiecentrales op de platte daken. De Installatiebranche gaat steeds meer het dak veroveren om samen met financiële instellingen het dak te voorzien van energiesystemen. In de ogen van de dakaannemer niet wenselijk. Het aansluiten van de systemen is werk voor het installatiebedrijf.

Lees verder in editie 6-2011

Advertisment ad adsense adlogger