High-tec gevel van glas

Liefhebbers van high-tech gevels mogen de lezing van James O’Callaghan tijdens GEVEL 2018 (op dinsdag 23 januari om 16.00 uur) absoluut niet missen.

De uitdaging zit in de vertaling van het architectonisch ontwerp naar een constructieve oplossing die helder is

James is het constructieve brein achter de glazen Apple Stores, het Steve Jobs theater en de tot de verbeelding sprekende Sky Pool tussen twee gebouwen in Londen. ‘Het ontwerp terugbrengen tot de naakte essentie’, daarmee begint voor deze constructief ingenieur elke opgave: “En dan tot in het kleinste detail de transparantie optimaliseren.”

Zijn naam zal (nog) niet veel bellen doen rinkelen in de Nederlandse bouwbranche, maar in de internationale wereld van glazen constructies weten ze hem te vinden: James O’Callaghan, een van de partners van het bureau Eckersley O’Callaghan Engineers in Londen.

Hun projecten zijn meer bekend, vooral de ontwerpen die ze uitwerkten voor de Apple Stores en de Apple Campus. Net als de apparaten die binnen de gevels worden ontwikkeld en verkocht, gaat het bij deze projecten om innovatie, om het vereenvoudigen van een complex krachtenspel en om een technisch ogende, elegante uitstraling.

Integrale opgave

“Onze uitdaging zit in de vertaling van het architectonisch ontwerp naar een constructieve oplossing die helder is in technische zin en die de visie van de architect optimaal ondersteunt’, stelt James O’Callaghan. “Dat kan alleen als je een integraal ontwerpproces hebt: meteen met alle partijen om de tafel. Niet alleen bespreek je dan het ontwerp, maar ook de gedachten achter dat ontwerp – zowel vanuit de optiek van de opdrachtgever als de architect. Met die informatie gaan wij aan de slag om een constructie te bedenken die een heldere weergave is van die uitgangspunten.”

Transparant vormgeven

Wat vooral opvalt aan de constructies – en met name de glazen gevels – die door Eckersley O’Callaghan zijn bedacht, zijn de subtiele verbindingen en de wijze waarop gebruik wordt gemaakt van de constructieve eigenschappen van het glas. Veel kennis van dat materiaal deed O’Callaghan op bij de bron: de glasfabrikanten. En gaf die industrie ook weer wat terug: materiaalinnovaties en nieuwe verbindingen, waarmee subtiel geconstrueerde glaspaleizen als de Apple Stores bijna een sacrale uitstraling krijgen. Niet voor niets kreeg O’Callaghan eind 2017 de Phoenix Award van de internationale glasindustrie.

James O’Callaghan geeft zijn keynote tijdens GEVEL 2018 op dinsdag 23 januari om 16 uur in de Arena op de beursvloer.

De beurs Gevel vindt van 23-25 januari plaats in de Jaarbeurs. Aanmelden voor de Beurs Gevel.

Advertisment ad adsense adlogger