Asbestsanering monumentenpand

Asbestsanering monumentenpand

Anders dan de onderhoudskosten van een normale woning zijn de onderhoudskosten van een monumentenpand aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. De aftrekbaarheid is beperkt tot de kosten die gemaakt worden om het pand in bruikbare staat te herstellen of te houden. Asbestsanering monumentenpand.

Asbestsanering monumentenpand noodzakelijk om het pand in bruikbare staat te krijgen

Wel of geen onderhoudskosten?

Een van de eigenaren van een monumentenpand, dat was verbouwd tot appartementen, wilde als onderdeel van de onderhoudskosten van het pand de kosten van asbestsanering in aftrek brengen. De inspecteur weigerde de aftrek omdat de kosten alleen noodzakelijk zouden zijn vanwege de verbouwing tot appartementen en daarmee geen onderhoudskosten waren.

Hof: “Asbestsanering noodzakelijk”

Het Hof Arnhem-Leeuwarden* stond de aftrek wel toe. Uit een rapport van het bouwbedrijf en de asbestsaneerder bleek dat op veel plaatsen in het pand asbest aanwezig was. De asbestplaten waren al voor de verbouwing op meerdere plekken beschadigd door boren, spijkers en schroeven. Daardoor bestond het risico dat asbestdeeltjes zouden vrijkomen. Naar het oordeel van het Hof was asbestsanering noodzakelijk om het pand in bruikbare staat te krijgen, ook als het pand niet verbouwd zou zijn.
*Jurisprudentie: Hof Arnhem-Leeuwarden, ECLINLGHARL201711191, 16/00322, 11-01-2018

Bron bericht: O2 Accountants

Advertisment ad adsense adlogger