Houtskeletbouw gevelelementen voor hoogbouw

Houtskeletbouwgevelelementen voor hoogbouw in Katendrecht

Innovatieve water- en luchtdichte HSB-gevelelementen voor hoogbouw zijn toegepast in de woontorens Cobana en Pisang in Katendrecht in Rotterdam. Vianen ontwikkelde in samenwerking met Heijmans en SIGA innovatieve HSB-gevelelementen met aluminium kozijnen in een houten spouwblad, die water- en luchtdicht zijn gemaakt.

Prefab HSB-gevelelementen in combinatie met kunststof of aluminium kozijnen worden in hoogbouw nog niet universeel toegepast

Heijmans realiseert op dit moment op Katendrecht twee woontorens, de Cobana en de Pisang. Dit nieuwbouwproject is het tweede grote project op Katendrecht, samen met de transformatie van de Fenixloodsen. “De Cobana telt 18 verdiepingen en de Pisang heeft 15 verdiepingen, in totaal 375 huurwoningen”, vertelt Bert van der Nat, kwaliteits- en veiligheidscontroleur bij Heijmans.

“De betonconstructie bestaat uit prefab wanden en vloerelementen. De gevels van beide woontorens zijn dichtgezet met HSB-gevelelementen en houten stelkozijnen van Vianen waarbij in het houten binnenspouwblad een aluminium kozijn is bevestigd.”

Als kwaliteitscontroleur is Van der Nat vanaf het begin betrokken bij de optimalisering van deze HSB-gevelelementen. “Hoogbouw heeft altijd te maken met een hoge winddrukbelasting en de kozijnen moeten extreme weersomstandigheden kunnen doorstaan om lekkage, tocht en houtrotting op termijn te voorkomen. Met alle betrokken partijen hebben we een prefab gevelsluitend HSB-element opgeleverd voor hoogbouw dat hiertegen bestand is”, zegt Van der Nat.

Water- en luchtdichte aansluitingen

Leverancier van prefab HSB-gevelelementen Vianen in Montfoort ontwikkelde een HSB-gevelelement dat een lucht- en waterdichtheid tot 600Pa garandeert. Deze gevelelementen kunnen zelfs in hoogbouw tot ruim 100 meter hoogte aan de kust toegepast worden. Ze halen een luchtdichtheid op niveau 4 (volgens EN 12207) en ze voldoen ook aan passiefniveau (Qv10 0,15).

Een belangrijke factor is dat tijdens de extreme weersomstandigheden, die steeds vaker voorkomen in Nederland, de luchtdichtheid van het gevelelement ook wordt gegarandeerd. “Meestal ontstaat schade in het gevelelement vanwege vocht in de constructie”, zegt Van der Nat. Deze HSB-gevelelementen voldoen volledig aan de eisen en wensen voor de aansluiting van een aluminium of kunststof kozijn op een houten gevelelement.

(Tekst gaat verder onder de foto.)

Van der Nat vertelt dat bij BDA in Gorinchem mock-ups van de HSB-elementen zijn getest op lucht- en waterdichtheid, die in de fabriek van Vianen zijn gemaakt. Met de resultaten die uit deze testen naar voren kwamen, is het HSB-element op diversen punten in de fabriek van Vianen verbeterd.

“Tijdens de productiefase was ik regelmatig in de fabriek van Vianen aanwezig voor controle”, zegt Van der Nat. Nu de HSB-gevelelementen in de gevels van de woontorens zijn gehesen en op hun plek staan, worden ze nog eens nagelopen en gecontroleerd op lucht- en waterdichtheid, op stijfheid van het element en of de elementen niet zijn vervormd.”

Ook wordt gekeken naar de waterkeringen, het verlijmen van de verbindingen en het afstellen en de aansluitingen van het kozijn. “Bij een aantal HSB-elementen en stelkozijnen is steekproefsgewijs de luchtdichtheid van de gevelelementen op de bouwlocatie met een Blowerdoortest gecontroleerd.

SIGA is bij de ontwikkeling van het HSB-gevelelementen betrokken voor de aansluiting van de rubberen afdichtingen op het kunststof profiel van het stelkozijn. Kunststof en hout werken onderling, waardoor lekkage kan ontstaan. Om dit te voorkomen zijn de hoeken van het kozijn aan de buitenkant afgeplakt met het SIGA-Wigluv-tape, dat zeer geschikt is voor dit HSB-gevelelement.

Toepassing

Prefab HSB-gevelelementen in combinatie met kunststof of aluminium kozijnen worden in hoogbouw nog niet universeel toegepast. Hoogbouw heeft een andere fysische belasting dan laagbouw en is sterk onderhevig aan stuw- en winddruk op de gevels. Vooral het dichten en het bevestigen van het gevelelement leiden makkelijk tot vochtproblemen.

Producent Vianen ontwikkelde en testte voor het eerst HSB-gevelelementen voor hoogbouw op water- en luchtdichtheid, die bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden. De combinatie houten stelkozijnen met een aluminium- of kunststof kozijn is uniek en nog niet eerder ontwikkeld, evenals het ontwikkelen en testen van de bevestigings- en dichtingstechniek van het kozijn in het houten stelkozijn.

KOMO-certificaat

Voor het HSB-gevelelement van Vianen is het KOMO-attest met productcertificaat toegekend, omdat het voldoet aan de Bouwbesluiteisen die gelden voor HSB-gevelelementen voor hoogbouw, zoals weerstand tegen windbelasting en de water- en luchtdoorlatendheid. Het attest heeft betrekking op niet-dragende binnenspouwbladen en gevelvullende elementen voor toepassing in laag- en hoogbouw.

Foto en Artist Impressions
De artists impressions en foto’s zijn van architectenbureau Romboutt uit Amsterdam.

Advertisment ad adsense adlogger