Lichte en stabiele gevel voor Zwemcentrum Rotterdam

Lichte en stabiele gevel voor Zwemcentrum Rotterdam

Achter de nieuwe gevel van het voormalige deelgemeentekantoor in Rotterdam Zuid gaat sinds begin dit jaar een gloednieuw zwembad schuil. Bouwcombinatie Ballast Nedam/Heijmans realiseerde de transformatie met lichte Unidek SIPS gevelelementen die voldoende stabiliteit bieden voor het gewenste gevelstucwerk.

De 307 SIPS-elementen gevel elementen zijn licht en damp-open

Zwemcentrum Rotterdam is een deelproject van gebiedsontwikkeling Hart van Zuid. Het gebied rond Winkelcentrum Zuidplein en Ahoy ondergaat een totale metamorfose. Van het voormalige kantoorpand is het middengedeelte tussen de twee vleugels gesloopt, waardoor er plaats is gemaakt voor twee zwembaden.

De langsgevels en langsbeuken van het pand zijn gehandhaafd. De gevels van de nieuwbouw zijn door Kraaijvanger Architects geïnspireerd op de bestaande gevels en de industriële architectuur van Rotterdam Zuid.

Alternatief voor zware betonelementen

“In het eerste ontwerp was de gevel opgebouwd uit prefab betonelementen”, zegt René Groot, technisch planontwikkelaar bij Ballast Nedam. “Niet constructief, maar wel erg zwaar.” Op zoek naar een alternatief voor de zware betonelementen werd gekozen voor Unidek SIPS. “De architect wilde een steenachtige uitstraling, dus kwamen we uit op gevelstucwerk, aangebracht op prefab gevelelementen.” De lichte en stabiele Unidek SIPS elementen bleken voor deze variant de beste oplossing.

Stabiliteit

In drie maanden tijd plaatste gevelbouwer De Groot & Visser 307 SIPS-elementen in de gevel. “De elementen hebben voldoende stabiliteit, niet alleen voor het gevelstucwerk, maar ook voor de overspanning die we moesten maken”, motiveert Groot de keuze voor Unidek SIPS.

“Bovendien zijn ze licht en damp-open. Omdat het gebouw de functie van zwembad heeft, is er sprake van extreme dampspanning en hebben we hier en daar dampremmers toegepast. Maar voor het overgrote deel van het gebouw was dat niet nodig, omdat het SIP-systeem de dampspanning prima kan hebben.”

Gebiedsontwikkeling Hart van Zuid

Nu het nieuwe zwemcentrum is geopend, wordt het oude naastgelegen zwembad gesloopt om plaats te maken voor het nieuwe Kunstenpand met theater en bibliotheek. De ontwikkeling van het gebied gaat vervolgens door met de transformatie en uitbreiding van het Ahoy-complex en de aanpak van het Ov-knooppunt Zuidplein.

Beproefde methode

Structural Insulated Panel System (SIPS) is een beproefde bouwmethode die in Amerika al sinds de jaren 30 wordt toegepast. Ook in Nederland neemt de laatste jaren de vraag naar SIPS sterk toe. Door de ambitieuze energiedoelstellingen van de overheid en de daaraan gekoppelde aanscherping van de bouweisen zijn isolatie en details, zoals koudebruggen en luchtdichtheid, steeds belangrijker. Met SIP-systemen is het relatief eenvoudig om invulling te geven aan die nieuwe eisen.

Advertisment ad adsense adlogger