Nieuwbouwproject Amadeus om de hoek bij Tweede Kamer

Componist met groendak om de hoek bij Tweede Kamer

Blijf je verbazen, laat je verrassen. Dat klinkt als een goed ouderlijk advies, maar geldt ook breder. Neem het nieuwbouwproject Amadeus om de hoek bij de Tweede Kamer in Den Haag. Daar kunnen de bewoners hun fietsen stallen op het groendak op de derde etage!

Is het een primeur? Geen idee. Het is ongetwijfeld eerder vertoond. Maar je fiets parkeren op een dak op de derde etage, dat zien we in ieder geval niet vaak. Een groendak nota bene!
‘Een mooie eervolle woonplek, waar je onderdeel bent van de dynamiek van de stad’, zo omschrijft architect Jacq. de Brouwer de plaats waar zijn ontwerp is verrezen. Hij liet zich vooral inspireren door de directe omgeving, zegt hij. ‘Wij ontwerpen het liefst wat ingetogen, tijdloze gebouwen die niet direct gekoppeld zijn aan de laatste mode. Wij gaan altijd uit van de genen van de plek.’
En wat voor een plek?! Een hoeklocatie met één been in de Kalvermarkt waar statige gebouwen de dienst uitmaken, en het andere been richting het Spui met meer kleinstedelijke bebouwing. Nou ja, kleinstedelijk, we hebben het hier wel over “om de hoek bij de Tweede Kamer”, dus dit gaat ergens over. Daar heeft de architect van Bedaux de Brouwer Architecten rekening mee gehouden: ‘Door de gevel voor passanten een knuffelbare, meer kleinschalige maatgeving mee te geven. Pas als je wat verder van het gebouw af staat, zie je dat het daarboven verder gaat.’
Om het verhaal compleet te maken: het nieuwbouwcomplex ontleent zijn naam aan Wolfgang Amadeus Mozart. Hij arriveerde in september 1765 op negenjarige leeftijd in de hofstad. Onder leiding van zijn vader en met zijn eveneens briljante zus Maria Anna maakte hij een tour langs de Europese hoven. Vanwege ziekte van beide kinderen moest het gezin langer in Den Haag blijven dan voorgenomen. Toen beiden hersteld waren volgde nog een laatste concert ter gelegenheid van de installatie van koning Willem V op het Oude Hof (nu paleis Noordeinde). Daarna verliet het gezin in maart 1766 Den Haag. Een groot deel van zijn verblijf in de stad bracht de vermaarde componist door op de plek waar nu Amadeus is gerealiseerd, zo zegt men.

Prestigieus

Het nieuwbouwproject Amadeus is een prestigieus project op een prestigieuze locatie. De winkelplint beslaat de eerste drie bouwlagen en heeft de grandeur en sfeer meegekregen van het klassieke Parijs. Daarboven zijn verdeeld over elf woonlagen 76 comfortabele appartementen gerealiseerd: 36 koop- en 40 huurappartementen, inclusief parkeerplaats. Twee liften in de chique hal geven toegang tot een dek op de derde verdieping, waar via de binnentuin nog twee liften met trappenhuizen naar de appartementen leiden.
Om die binnentuin gaat het ons. Dat is niet zomaar een dakbinnentuin, maar én een Leven op Daken-daktuin, én een dakbinnentuin waar de bewoners behalve kunnen recreëren tevens hun fiets kunnen parkeren. Maar wat wil je ook, op een triple A-locatie waar zelfs voor fietsen op de begane grond nauwelijks ruimte is.

Pikant detail

De 720 vierkante meter grote daktuin (met daarop schuurtjes aangelegd in een cirkelvorm mét binnencirkel) is een oase van rust in de hectische Haagsche binnenstad. Dit groendak is gerealiseerd door de Leven op Daken-partners Mastum Daksystemen en Van der Tol Hoveniers. Die realisatie viel overigens nog niet mee, omdat de bouwtijd stevig onder druk stond en de locatie van de daktuin werd gebruikt als opslagplaats door de andere bouwpartners. Maar het is allemaal goed gekomen, dankzij constructief onderling overleg.
Pikant detail is misschien nog dat de landschapsarchitect oorspronkelijk het plan had het omliggende ‘duinlandschap’ door te trekken op het dak van Amadeus. De deskundigen van Van der Tol hebben de opdrachtgevers op basis van hun expertise echter geadviseerd hier van af te zien. Het lijnenspel zou nog wel kunnen, maar dan wel met een ander beplantingsplan, luidde hun advies. Want de door de landschapsarchitect voorgestelde invulling van de dakbegroening zou het op zijn minst moeilijk krijgen om te overleven op dit dak.
Het tekent de aanpak van Leven op Daken: zelf blijven denken, rekenen én adviseren. Opdrachtgever Zublin, investeerder ASR Vastgoed Ontwikkeling en projectontwikkelaar Provast volgden de Leven op Daken-partners in hun advies. Uiteindelijk is zelfs samen met hen de beplanting bij de leverancier uitgezocht. Daar kon iedereen zien hoe de invulling van de daktuin uiteindelijk zou uitpakken.
Die invulling is een overwegend intensief groendak geworden met deels een bestrating van gebakken klinkers – die fietsen moeten toch ergens overheen? – en deels zowel intensieve heester- als extensieve sedum-begroeiing. Hiernaast biedt de daktuin voldoende plekken voor recreatie en contemplatie. En dit laatste is precies datgene waar in het politieke hart van Nederland behoefte aan is, toch?

Advertisment ad adsense adlogger