Het hoogste punt in de bouw van FENIX is bereikt met de plaatsing van het dak op de liftschacht van de Tornado. De gedraaide roestvrijstalen trap, naar ontwerp van het Chinese MAD Architects, krijgt met de overkapping zijn definitieve uiterlijk.
“De Tornado is een van de meest complexe staalconstructies die momenteel wereldwijd wordt gebouwd. Meer dan 200 mensen zijn er bij betrokken”
FENIX opent in het voorjaar van 2025 de deuren in Rotterdam en is het eerste museum ter wereld dat met kunst migratieverhalen vertelt. Aankomend weekend kunnen bezoekers de bouwplaats van het museum en de Tornado ook bekijken tijdens Open Monumentendag.
RVS kroon op de Tornado
De geplaatste overkapping is op 30 meter hoogte de kroon op de Tornado. Deze 550 meter lange, gedraaide trap bevindt zich in het hart van de historische loods waarin FENIX gevestigd is. De Tornado eindigt op een 360 graden uitzichtplatform met zicht op de skyline van Rotterdam. Het nieuwe dak overdekt een deel van dit platform.
De Tornado symboliseert het centrale thema van FENIX: migratie. Op weg naar boven bepalen bezoekers zelf hun route, zoals mensen ook tijdens een reis verschillende afslagen nemen. Het ontwerp komt van MAD Architects. FENIX is het eerste Europese museum dat door een Chinees architectenbureau is ontworpen.
Bijzondere staalconstructie
Het 17 meter lange ovaalvormige dak is eerder deze maand via het water naar Rotterdam vervoerd. De reis van het dak is gestart bij het in Groningen gevestigde CIG Architecture, waar het gemaakt is. CIG is samen met CSM hoofdpartner voor de uitvoering van de gecompliceerde staalbouw van de Tornado.
In totaal bedekken 297 roestvrijstalen panelen de buitenkant van de trap. Een gedeelte van de Tornado overdekt met een golvend glasdak. Verder wordt er hard gewerkt aan de binnenkant van de trap die bekleed is met 12.500 houten planken. Het is een van de meest complexe staalconstructies die momenteel wereldwijd wordt gebouwd. Meer dan tweehonderd mensen zijn betrokken bij de totstandkoming.
Open Monumentendag
De Tornado zelf is nog niet toegankelijk, maar kan wel al van dichtbij worden bekeken. Op 14 en 15 september opent FENIX namelijk de deuren van de bouwplaats tijdens Open Monumentendag.
Beeld: Henny Verhorst (openingsfoto) en Frank Hanswijk (foto inzet).