Verdubbeling aantal zonnepanelen Rotterdam

Verdubbeling zonnepanelen in Rotterdam

Het aantal zonnepanelen in Rotterdam is het afgelopen jaar opnieuw fors gegroeid. Dat blijkt uit een analyse van het onderzoeksbureau Sobolt in opdracht van de gemeente Rotterdam.

Verdubbeling zonnepanelen Rotterdam: In 2019 lagen er 144.600 zonnepanelen in 2020 zijn dat er 207.500

Dat betekent een groei van 43 procent in een jaar tijd. Daarmee wordt de twee jaar geleden ingezette groeispurt voortgezet. Het aantal zonnepanelen op Rotterdamse daken is sinds 2018 meer dan verdubbeld: van 100.000 naar ruim 200.000.

Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) is blij met de recordgroei van het aantal zonnepanelen op Rotterdamse daken. “De zonneprojecten schieten als paddenstoelen uit de grond, op schooldaken, sportkantines en bedrijventerreinen. In dit tempo is Rotterdam hard op weg om zonne-energie hoofdstad van Nederland te worden. Binnen vijf jaar willen we doorgroeien naar meer dan een miljoen zonnepanelen.”

Klimaatakkoord

De inzet op zonne-energie is een van de actiepunten uit het Rotterdams Klimaatakkoord dat vorig jaar werd gesloten tussen de gemeente en meer dan honderd bedrijven en maatschappelijke organisaties. Rotterdam wil binnen tien jaar volledig duurzaam de energiebehoefte van zijn inwoners kunnen voorzien.

koploper

Overschie was de wijk die het afgelopen jaar de grootse groei boekte met een verdubbeling van het aantal panelen tot 15.630. De voormalige deelgemeente Prins Alexander is momenteel koploper met het aantal geïnstalleerde zonnepanelen, namelijk 30.780 stuks. Een goede tweede is Charlois met 17.040 geïnstalleerde zonnepanelen.

Lees ook: ‘7.000 huurders Portaal kunnen zonnepanelen krijgen’

Havengebied

Net als vorig jaar was de groei van het aantal panelen in het havengebied het grootst. Binnen het havengebied groeide dat aantal in het afgelopen jaar maar liefst met 147 procent tot 41.540 stuks zonnepanelen.

Daarmee wordt in hoog tempo invulling gegeven aan de afspraak in het Rotterdams Klimaatakkoord om zoveel mogelijk daken van bedrijven in de Rotterdamse haven van zonnepanelen te voorzien.

Gratis dakscan

De gemeente Rotterdam ondersteunt actief het aanleggen van zonnepanelen op daken. Zo krijgen bedrijven een gratis dakscan aangeboden om te beoordelen of hun gebouw geschikt is voor zonnepanelen.

Ook worden scholen actief ondersteund bij het realiseren van zonnedaken en stelt de gemeente met het project ‘Zon op Zuid’ zonnepanelen laagdrempelig beschikbaar aan inwoners van Rotterdam Zuid met een krappe beurs.

In de projecten combineert de gemeente duurzame doelen met het stimuleren van lokale werkgelegenheid, het vergroten van de koopkracht en het zorgen voor extra omzet voor Rotterdamse ondernemers.

Lees ook:  Zon op dijk: proef verschillende zonnepanelen

Verdubbeling zonnepanelen in Rotterdam in twee jaar tijd

Advertisment ad adsense adlogger