Waterdaken

Waterdaken

De nieuwbouw van het kantoor Hoogheemraadschap in Heerhugowaard is ontworpen door Rudy Uytenhaak architecten. De entree is aan de noordoostkant van het gebouw gesitueerd, aansluitend op de stadboulevard.

In het gebouw komt tot uiting dat het Hoogheemraadschap een voorbeeldfunctie heeft op het gebied van milieu, ecologie en duurzaamheid. De architect verwerkte veel water in zijn ontwerp. Het water en het ruime groene profiel van de Westtangent zorgen voor een landschappelijke dimensie rond het terrein.
Met het ontwerp, dat een combinatie is van een stadspoort (land) met een singelgebouw (water), wordt een link gelegd met de kerntaken van het hoogheemraadschap.

Duurzaam kantoor

Bij de bouw van het nieuwe kantoor is nadrukkelijk gelet op de duurzaamheid van de toe te passen materialen en installaties. Er is in dat kader gekozen voor reeds bewezen technologieën en er is steeds een kosten-batenafweging gemaakt.
‘Wij zijn ons als organisatie die midden in de maatschappij staat, met de taak te zorgen voor waterveiligheid, droge voeten en schoon water, bewust van de invloed die een gebouw heeft op het milieu en daarmee op het klimaat. Bovemdien werkten wij met geld van de inwoners. Het is dus zaak dit op een goede wijze te besteden.’ Aldus een woordvoerder van het Hoogheemraadschap.

Waterdaken

Er komen verschillende daken met een laag water daarop, zogenaamde waterdaken. Het water zorgt ervoor dat de ruimtes daaronder minder snel opwarmen door de zon, bijvoorbeeld het bedrijfsrestaurant dat op het zuiden ligt. Het is hierdoor niet nodig om de ruimtes onder de waterdaken bij te koelen door middel van energieslurpende airconditioningsystemen. Dit scheelt aanzienlijk in het energieverbruik van het gebouw. Hierbij is het dak van dit gedeelte door het uitvoerend bedrijf Erdo voorzien vaneen speciaal waterdruk bestendige tweelaags EPDM dakbedekkingsysteem (Resitrix SK-W) als afsluiting van een met warme bitumen volledig verkleefde Cellulair glasisolatie (Foamglas), waardoor de dakbedekking zowel waterbufferend vermogen heeft maar ook net zo belangrijk duurzaam waterdicht is.
Het water loopt via een rondom gesitueerd gotenstelsel vanaf het hoger gelegen dak naar een lager gelegen dak waarbij uiteindelijk het water in een vijver uitmondt. In de waterdaken zal een remmend element geplaatst worden om stuwing door wind tegen te gaan waardoor het water niet over de dakrand kan stromen.

Lees verder in editie 1-2011

Advertisment ad adsense adlogger