Wateroverlast bestrijden met groene daken

Zomerse stortbuien zorgen steeds vaker voor fikse wateroverlast en schade. Meer natuur in de stad is noodzakelijk om steden leefbaar te houden en groene daken kunnen daaraan een belangrijke bijdrage leveren.

De verkoelende werking van groene daken zorgt voor een hoger rendement van zonnepanelen

Milieuorganisatie Natuur & Milieu rekende uit dat er in Nederland nog twee miljoen platte daken kunnen worden vergroend. Oftewel ruim 21 miljoen vierkante meter aan schuurtjes, garages en uitbouwtjes. Samen met Het Groene Loket voert zij deze zomer campagne voor de vergroening van het Nederlandse dak.

Readar bracht op basis van luchtfoto’s in kaart hoeveel grijze daken Nederland nog heeft. Daarbij keken ze naar daken tot 20 m2. Dat zijn vaak schuurtjes, garages en uitbouwtjes. Daken van deze oppervlaktes kunnen door particulieren zelf gemakkelijk van een tapijt met sedumplanten worden voorzien.

Readar maakte een inventarisatie per gemeente van het aantal daken dat van grijs naar groen kan gaan. De gemeentes Tilburg (481.000 m2), Eindhoven (476.000 m2), Enschede (321.000 m2), Breda (318.000 m2) en Rotterdam (312.000 m2) gaan op kop. Bij hen is het ‘vergroeningspotentieel’ het grootst.

Voordelen groene daken

Groene daken vangen het hemelwater op. Ze fungeren daarbij als een spons, waarbij de substraatlaag, oftewel de onderlaag van het groene dak, en de plantwortels het water vasthouden. Dit zorgt ervoor dat het riool bij extreem weer minder water te verdragen krijgt. Een groen dak aanleggen helpt de biodiversiteit vooruit: vogels en insecten vinden er voedsel en nieuw leefgebied.

Groene daken zorgen daarnaast voor verkoeling en isolatie. Binnenshuis kan dat zo’n vier graden schelen, buitenshuis zo’n twee graden. Tenslotte: de verkoelende werking van een groen dak zorgt voor een hoger rendement van zonnepanelen.

‘Groener met de buren’

Natuur & Milieu voert tot eind oktober samen met het Groene Loket campagne voor meer groene daken. De campagne is gericht op alle huiseigenaren die een groen dak overwegen. Via de website www.groenermetdeburen.nl geven de organisaties voorlichting over de aanleg van een groen dak.

Particulieren die mee willen doen ontvangen daarbij korting op de aanschaf van de planten en overige materialen die nodig zijn voor het dak. De campagne wordt financieel gesteund door De Volksbank.

Regeerakkoord

Dit voorjaar lanceerde Natuur & Milieu samen met banken, bouwers, wetenschappers en natuurorganisaties het manifest Bouwen voor Natuur. Daarin riepen zij de politiek op om maatregelen als de aanleg van een groen dak verplicht te stellen bij ieder nieuwbouwproject.

De organisaties dringen erop aan de natuurinclusief bouwen onderdeel te maken van het nieuwe regeerakkoord. Natuur in nieuwbouw vastleggen in de wet zorgt voor versnelling, stellen de organisaties.

Lees ook: Praktijkhandboek Groene Daken en Gevels

 

Advertisment ad adsense adlogger