ABN AMRO wil met haar zakelijke en particuliere klanten de gehele onroerend goed-portefeuille verbeteren naar gemiddeld energielabel A in 2030.
De bank wil een beter milieu, een gezondere samenleving en een duurzamere economie
Ruim tien procent van het totaal aantal vierkante meters van de gebouwde omgeving in Nederland wordt door ABN AMRO gefinancierd. Dat komt overeen met een totaalbedrag van € 185 miljard euro aan uitstaande leningen voor woningen en gebouwen op de balans. Dat is twee derde van de door de bank verstrekte leningen.
Kees van Dijkhuizen, CEO ABN AMRO: “We willen graag een bijdrage leveren aan een beter milieu, een gezondere samenleving en een duurzamere economie. Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen waar Nederland voor staat. ABN AMRO is sterk in het financieren van gebouwen en woningen. Als we die samen met onze klanten verduurzamen kunnen we veel impact maken.”
CO2-reductie
Veertig procent van de CO2-uitstoot in Nederland is toe te schijven aan de gebouwde omgeving. De CO2-uitstoot van de gebouwen die ABN AMRO financiert bedraagt zes megaton per jaar. De doelstellig is om deze uitstoot te verminderen naar circa 4 megaton CO2 per jaar vanaf 2030. Deze reductie van circa twee megaton per jaar is gelijk aan de uitstoot van bijna 800.000 personenauto’s per jaar.
Aanpak
ABN AMRO wil haar klanten zoveel mogelijk faciliteren bij verduurzaming. Zakelijke klanten kunnen inzicht krijgen in verduurzaming van gebouwen door middel van een online tool en persoonlijke adviezen. Wanneer zij hun gebouwen willen verduurzamen financiert de bank de investering voor 100%. De eigen panden van de bank zijn inmiddels bijna allemaal energielabel A (89%). In 2023 wil de bank zowel haar panden in eigendom als de huurpanden naar energielabel A hebben gebracht.